reklama

5 tipů, co dělat před odletem, aby na letišti proběhlo vše hladce

reklama

Létání je pořád nejrychlejší a nejpohodlnější způsob přepravy do vzdálenějších destinací, i když občas musíme absolvovat složitější přípravy a únavné kontroly na letišti. Léto se kvapem blíží a byla by škoda zkazit si dovolenou pouhými obavami z předletových procedur ještě, než vůbec začala. Na co nezapomenout, jaké doklady vyřídit, jak je to s online odbavováním a jak vybrat sedačky v letadle? Máme pro vás 5 praktických tipů, které při cestovní horečce určitě oceníte.

  • Dovolená začíná nákupem letenek. Kdy je ale začít shánět?

Rada zní – zbytečně nemeškejte. „Akce na letenky spouštíme s leteckými společnostmi většinou 6 až 8 týdnů před odletem, u nízkonákladových společností zhruba 4 týdny do odletu, ale nemusí to být pravidlem,“ vysvětluje Josef Trejbal, ředitel portálu Letuška.cz. Záleží také, jestli upřednostňujete ekonomickou třídu, nebo si raději připlatíte za pohodlí. Nejdříve se samozřejmě vyprodávají ty nejlevnější letenky.

Někdy pro vás může být výhodné letenky nejprve jenom rezervovat, než budete mít jistotu, že určitě poletíte. U nízkonákladových přepravců provádět nezávazné rezervace ovšem nelze a stornovat již zakoupenou letenku také není možné. Dobře si to tedy rozmyslete.

  • Letenky bychom měli vyřešené, ale jak je to s tím odbavením?

Odbavení znamená zapsání údajů z cestovních dokladů do systému aerolinií po rezervaci letenky. Varianty jsou dvě – odbavení na letišti a online odbavení předem. „Pokud to daná rezervace umožňuje, doporučujeme využít online variantu. Není vůbec složitá a ušetří vám čekání ve frontě na letišti. Stačí kliknout na odkaz v emailu s letenkou nebo navštívit stránky letecké společnosti,“ popisuje Trejbal. Tam sekci odbavení nebo „check-in“ už určitě sami bez problémů najdete. Poté v klidu s předstihem (většinou mezi 48 a 3 hodinami před odletem) vše vyplníte. Můžete také zvolit požadovaná sedadla, čímž se vyvarujete toho, že bude každý člen rodiny sedět na různých místech v letadle. Také je možné přiobjednat další zavazadla, speciální catering a jiné služby. S tzv. online check-inem se nejčastěji setkáte u nízkonákladových společností, které ho většinou přímo vyžadují a za odbavení na letišti účtují další poplatky. Není třeba se ničeho bát. Uvařte si kávu, připravte si k ruce doklady všech cestujících a nechte se vést krok za krokem podle zobrazovaných pokynů. Pak už jen vytisknete palubní lístek – stačí černobíle – a hurá na letiště.

  • Jaké doklady byste neměli zapomenout doma?

Při cestování je třeba myslet také na veškeré potřebné doklady všech cestujících včetně dětí, a to s předstihem. Ověřte si jejich platnost a zjistěte, jaké doklady jsou vyžadovány v zemích, do kterých se chystáte. „Do většiny evropských států se dostanete i s občanským průkazem, ale například do USA je podmínkou biometrický pas. Nevystačíte tak ani s tzv. rychlopasem,“ upozorňuje Trejbal. Také si pro jistotu udělejte kopie všech dokladů (pasu, dokladu o pojištění, zelené karty) a uložte si je jinam než originály. Při ztrátě nebo krádeži vám tohle opatření může mnohé usnadnit.

V případě cest mimo Evropu je také třeba si ověřit, jestli nebudete potřebovat vízum. Veškeré informace najdete na stránkách ministerstva zahraničí. Výborným pomocníkem jsou také například stránky Letušky.cz, kde najdete vše přehledně a na jednom místě.

  • Bez kufru se neobejdete? Dejte si však pozor na některá omezení

Zavazadla jsou při cestování vzduchem příčinou spousty starostí. Přitom často zcela zbytečných. Omezení je celá řada, když si je ale doma dobře prostudujete a poctivě dodržíte, nemusíte se bát žádných doplatků, kontrol nebo výslechů. Pohlídat si musíte hmotnost zavazadel a také povolené rozměry. U zavazadla, které si berete na palubu, se vyhněte všem nebezpečným předmětům. Pozor si dejte i na manikúry, sportovní vybavení jako hokejky nebo turistické hole, dále hračky nebo repliky zbraní z plastu či kovu, příbory a vývrtky. A notoricky známé jsou také kontroly tekutin. Všechny musí být v originálních obalech do 100 ml a v uzavíratelném igelitovém sáčku. V drogeriích najdete celá oddělení s přípravky v malých lahvičkách speciálně do letadla.

  • Nezvládnu to i bez pojištění?

Cestovní pojištění si raději vždy zařiďte. Zdravotní péče bývá v některých cizích státech velice drahá, a i když české pojišťovny musí našim občanům pomáhat v rámci celé EU, doplácení vysokých částek se nevyhnete. Kromě toho můžete třeba přijít o zavazadla nebo někomu způsobit škodu a pár korun za pojištění vás potom může vytáhnout z pěkné šlamastyky. Ještě si pro jistotu do telefonu uložte telefonní kontakt na asistenční službu, číslo pojistné smlouvy a můžete vyrazit.

  • TIP NA DOPLNĚK, KTERÝ VE VAŠEM PŘÍRUČNÍM KUFRU NESMÍ CHYBĚT

Víte, že si můžete pořídit do letadla i KPZ? Zabere minimum místa a usnadní vám nejedno trápení. Do takové krabičky se vejdou třeba špunty do uší, pilníček na nehty, malý holicí krém i s holítkem, parfemovaný ubrousek, tužka, gumička a další užitečné drobnosti, které mohou na palubě kdykoliv přijít vhod.

Foto: Pixabay.com

 

reklama

reklama

reklama

reklama

reklama