reklama

2018: Rekord v počtu nakažených klíšťovou encefalitidou za posledních 7 let

reklama

Data o počtu nakažených klíšťovou encefalitidou z konce listopadu tohoto roku ukazují, že počet pacientů bude nejvyšší od roku 2012. Do konce listopadu se letos nakazilo více obyvatel České republiky, než tomu bylo za předcházející léta.  Nejvíce nemocných bylo přitom zaznamenáno v Jihočeském kraji, na Vysočině a v Jihomoravském kraji.

Délka trvání sezóny v roce 2018 se projevila i na počtu zaznamenaných případů, již na konci listopadu 2018 bylo evidováno více případů než za celý loňský rok. Aktuální počet infikovaných osob za letošní rok potvrzuje vysokou nemocnost, kterou letos sledujeme už od jarních měsíců, kdy byla vysoká aktivita klíšťat,uvádí docent MUDr. Rastislav Maďar, vedoucí Ústavu epidemiologie a ochrany veřejného zdraví Lékařské fakulty Ostravské univerzity. Z okresních měst zaznamenaly nejvíce případů České Budějovice, Brno-město, Zlín, Olomouc, Jihlava a Plzeň-město. To potvrzuje skutečnost, že obě klíšťaty přenášené nemoci hrozí nejen na venkově, ale i v teritoriu velkých měst, a že odlehlé lesy, pastviny či louky jsou podobně rizikové jako městské parky, chalupářské oblasti či zahrady v městských aglomeracích,“doplňuje doc. Maďar.

S lymeskou borreliózou se vypořádají antibiotika, na klíšťovou encefalitidu ale nepomohou

I když je přenašečem lymeské borreliózy i klíšťové encefalitidy klíště, tím jejich podobnost končí. V čem jsou onemocnění jiná, se dozvíte v následujícím přehledu.

  lymeská borrelióza klíšťová encefalitida
původ nemoci bakterie viry
příznaky první fáze se vyznačuje únavou, bolestí hlavy a zvýšenou teplotou; typická červená skvrna, která může mít vybledlý střed, se objevuje pouze u poloviny nakažených; v druhé fázi borreliózy mohou být postiženy klouby, centrální nervový systém a někdy také srdce; třetí stadium může přijít až po několika letech od nákazy první fáze onemocnění připomíná chřipku (bolesti svalů a kloubů, slabost, zvýšená teplota); po ústupu obtíží a několika dnech zdánlivého klidu se objevuje druhé stadium se silnými bolestmi hlavy, světloplachostí, závratěmi, horečkou, třesem a zvracením
přenos nákazy 24 hodin od přisátí klíštěte 2 hodiny od přisátí klíštěte
léčba antibiotiky ANO NE
léčba boj proti původci onemocnění (bakterie) pomocí antibiotik tlumení projevů nemoci (horečka, bolest, zvracení, zmírnění otoku mozku apod.)
očkování NE ANO (je možné čerpat příspěvky pojišťoven)
následky při včasné léčbě bez následků; jedná se o onemocnění, s nímž se organizmus může vyrovnat i sám hrozí dlouhotrvající obrna hlavových nervů (vedoucí k obrně končetin), postižení nervů či porucha sluchu; až několik měsíců po ukončení léčby pociťuje 10 % nemocných poruchy koncentrace, paměti, nespavost/spavost a úzkost; následkem může být i smrt

Jak se připravit na jaro

Aktivitu klíšťat je možné očekávat, dokudvenkovní teplota neklesne pod 5°C. Od prosince do února je tak velmi malá pravděpodobnost přisání klíštěte. S mírnými zimami, které jsou trendem posledních let, lze přitom očekávat, že se klíšťata budou objevovat již v průběhu března.

Z předpovědi aktivity klíštěte obecného, kterou připravuje Český hydrometeorologický ústav, vyplývá, že v roce 2018 vystoupala aktivita klíšťat v důsledku nástupu velmi teplého počasí již v první dekádě dubna na stupeň č. 6, tedy středně velké riziko. Klíšťata jsou nebezpečná hlavně kvůli dvěma onemocněním, která přenášejí – klíšťové encefalitidě a lymeské borrelióze. Lymeská borrelióza se léčí pomocí antibiotik, proti viry způsobené klíšťové encefalitidě neexistuje specifická léčba, ale je k dispozici účinné očkování, u něhož přichází ochrana již 14 dní po druhé dávce. Ta se v měsících, kdy nejsou klíšťata aktivní, aplikuje po 1–3 měsících po dávce první.

Zatímco prevencí před lymeskou borreliózou je pouze ochrana před klíštětem, případně jeho včasné odstranění, u klíšťové encefalitidy existuje očkovací látka. Základní očkování probíhá ve třech dávkách, vhodná doba je přitom zejména v zimních měsících, kdy odborníci doporučují klasické očkovací schéma.V něm je druhá očkovací dávka (po 14 dnech je již organizmus chráněn před nemocí) aplikována po 1–3 měsících tak, aby v jarních měsících již nastoupil ochranný efekt. Důležité je nezapomenout na pravidelnépřeočkování po 3–5 letech. Cena jedné dávky vakcíny je zhruba 800 korun, na očkování přispívají zdravotní pojišťovny až do výše 1500 korun ročně.

reklama

reklama

reklama

reklama

reklama