reklama

Ve Vokovicích se otevřela nový mateřská škola

reklama

Za účasti dětí, rodičů, zaměstnanců i představitelů městské části Praha 6 se dnes oficiálně otevřela nová školka ve Vokovicích. Pro děti, které dosud navštěvovaly sousední školku z roku 1936, jsou připraveny dvě třídy. Nová budova Mateřské školy Vokovická se může pochlubit například i zatravněnou střechou a designovým nábytkem. Navíc jde o jedinou školku zřizovanou městskou částí Praha 6, která vychovává děti na principech montessori pedagogiky.

 „O naši školku je mezi rodiči trvalý zájem, proto jsem ráda, že dostáváme k dispozici nové prostory, kde můžeme výuku dětí ještě zkvalitnit. Celá myšlenka výuky v naší školce je zastřešena řádem, smyslem pro pořádek a odpovědnost, v šetrném zacházení s předměty, ochranou přírody, kultivovanými vztahy k sobě navzájem, v respektování odlišnosti lidí a v posilování míru na zemi,“ říká ředitelka Lenka Smejkalová.

Hlavním krédem MŠ Vokovická je svoboda a respektování tempa a potřeb dítěte. Vyučující se proto snaží dělat vše pro to, aby jejich práce vedla k vzbuzení radosti, k vnitřnímu uspokojení, k posilování pozitivních pocitů vůči sobě i světu.

„Pro naši radnici je to velká událost, a to hned ze dvou souvisejících důvodů. Zaprvé nové a moderní školky se neotevírají každý den. Za druhé pak potřebujeme zvyšovat kapacitu škol i školek v naší městské části, protože naše demografická studie předpovídá přírůstek nových dětí. Jejich výchova v novém a moderním prostředí je proto naší prioritou,“ říká radní pro školství Marie Kubíková /ODS/.

Praha 6 proto již v minulém roce veřejnosti představila vítězný architektonický návrh budovy, která má vyrůst místo dosavadní staré budovy z roku 1936. V současné době městská část zajišťuje nezbytná povolení pro stavbu. Nová budova by měla pojmout čtyři třídy, a celková kapacita školky by se tak měla zdvojnásobit na 150 dětí.

„V současné době se přibližuje také zásadní rekonstrukce školky Mateřské školy Charlese de Gaulla. A protože tamní děti by na podzim letošního roku neměly kam chodit, dohodli jsme se s vedením obou školek, že po krátké přechodné období využijeme právě starou budovu školky ve Vokovicích, která by jinak byla nevyužitá. Až se děti vrátí do rekonstruované školky v ulici Charlese de Gaulla, věřím, že už budeme mít vše připraveno pro výstavbu druhé budovy školky ve Vokovicích,“ představuje nejbližší plány radnice Marie Kubíková.

„Postavit v dnešní době školku je pro veřejnou správu skoro nejtěžší úkol, neboť ji ve svém nejbližším sousedství nikdo nechce, i když tam vždycky byla. Proto jsem rád, že se stavba podařila, navíc v rekordním čase. A jsem také rád, že má zelenou střechu, což je trend, který bychom na šestce i v rámci boje s klimatickými změnami rádi viděli na většině nových budov,“ uzavírá starosta Ondřej Kolář /TOP 09/.

reklama

reklama

reklama

reklama

reklama