reklama

Zrádné svátky: 7 tipů, jak zůstat fit

reklama

Během vánočních příprav a svátků samotných není snadné odolat všem pokušením. Najít si v tomto hektickém období plném nákupů a setkání čas na cvičení je mnohdy velmi náročné. Ani temná rána a chladné počasí příliš nepomáhají naší motivaci ke cvičení. Se správným plánem se dokážete udržet v kondici i během svátků! Inspirujte se několika tipy, díky nimž hravě spojíte čas s rodinou, přiměřené mlsání a cvičení.

Plánujte dopředu

Nepřenechávejte svoje plány náhodě, buďte proaktivní a dopředu si stanovte čas určený ke cvičení. Pokud budete přes svátky cestovat, zkuste se porozhlédnout a objevit příležitosti k pohybu i na nových místech. Nenechte zvítězit lenošení u televize. Jasný plán a vaše odhodlání ho splnit vám v tom pomohou.

Nebuďte na to sami

Možná jste zvyklé posilovat samy, ale zkusit se v nadcházejících týdnech s někým domluvit. Spojit své snahy není špatný nápad. Svátky jsou přeci jen časem setkání a určitě máte ve svém okolí někoho, komu pohyb prospěje, a navíc se budete navzájem motivovat. Na konci roku spousta lidí kvůli ostatním aktivitám cvičení omezuje a s výčitkami se pak v lednu do posiloven vrací. Nebuďte mezi nimi.

Využívejte slev

Ke konci roku se posilovny vyprazdňují, a proto se uchylují k různým akcím. Porozhlédněte se, zdali ve vašem okolí nenarazíte na možnost cvičit s výraznou slevou. Toto období je ideální pro vyzkoušení nových míst, aktivit nebo trenérů.

Méně může být více

„Pokud máte v prosinci málo času, tak jako většina lidí, zkuste cvičení s kratší délkou a vyšší intenzitou. Možná se budete po intenzivnější zátěži cítit víc unavené, ale svůj účel splní. Navíc si brzy zvyknete. Takováto aktivita je mnohonásobně lepší než úplné zanevření na zdravý životní styl,“ doporučuje Samantha Clayton, fitness expertka společnosti Herbalife.

Cvičení před jídlem

V boji s kaloriemi hraje důležitou roli také psychika a během svátků to platí dvojnásob. Pokud si před večírkem zajdete zacvičit, nebudete pak chtít svou snahu pokazit a snáz odoláte všem nezdravým pokušením. Naopak přístup, že můžete sníst cokoliv a někdy v budoucnu to vypotíte, nefunguje. To byste pak musely v posilovně trávit celé věky.

Jednoduše a v klidu

Když si chcete přes svátky odpočinout od svojí rutiny a motivace ke cvičení se vám zkrátka nedostává, tak zkuste co nejvíce času trávit procházkami. „Pokud nechcete výrazně přibrat, alespoň takováto protiváha vánočnímu mlsání je nezbytná. U tučných a sladkých jídel si hlídejte velikost porcí. Před spaním zvažte pár kliků, dřepů nebo jiných běžných cviků,“ radí Samantha Clayton, fitness expertka společnosti Herbalife.

Užívejte si pohyb společně

Buďte se svou rodinou nebo přáteli co nejaktivnější a pojměte pohyb jako hlavní náplň společně tráveného času. Procházka, výlet, projížďka na běžkách nebo lyžovačka je přeci mnohem zajímavější než trávit celý den na pohovce.

reklama

reklama

reklama

reklama

reklama