reklama

reklama

Monacký sprint formule 2 nenabídl příliš mnoho předjíždění a Nor Dennis Hauger slavil vítězství stylu start-cíl. To ovšem neznamená, že by nevládlo napětí – zvláště, když Enzo Fittipaldi po celých 30 kol úspěšně hájil skvělou 4. pozici. 
FIA před lety rozhodla, že v sobotním sprintu obdaruje ty, kteří v páteční kvalifikaci selhali. A tak stál na v Monaku vele-důležité pole-position Jack Hughes (Van Amersfoort) – přesto, že zpravidla stačí jen na střed pole. Za ním číhal zatím tpodobně bledý Dennis Hauger (Prema), než se od druhé řady objevily skutečná esa letošní sezony jako Jehan Daruvala (také Prema) a Marcus Armstrong (Hitech). Také chlapec na 5. startovním místě si svou výbornou výchozí pozici vybudoval špičkovým výkonem v kvalifikaci: Charouzův Enzo Fittipladi. Druhý vůz Charouz Racing System s Cemem Bolukbasim v kokpitu stál na beznadějném 18. místě, podobně zle na tom byl nejrychlejší pátku, Liam Lawson na 10. pozici.
Na tribunách zůstalo po kvalifikaci F1 kolem 25% fandů a viděli, jak Hughes pod zataženou oblohou hned na startu vše zahodil: zůstal po puštění spojky prostě stát. Sprint do St. Devote tedy vyhrál Hauger a za ním se seřadili Daruvala, Armstong a – Fittipaldi! Bolukbasi udělal skok kupředu na 12. místo, mimo jiné i díky tomu, že se lídr celkového hodnocení Drugovich propadl na chvost pole.
Následoval známý „husí pochod“ příliš úzkými ulicemi knížectví, při kterém si Nor Hauger jaksi vzpoměl na svou formu z minulé sezony, kdy se stal šampionem F3. Sérií rychlých kol si držel Daruvalu s Armstrongem od krku, zatímco 6 sekund za nimi bránil Fittipaldi „zuby-nehty“ své 4. místo před dotírajícím Vipsem, Pourchairem, Doohanem a Lawsonem. Na této konstelaci se nic nezměnilo ani po 15 z 30 kol, ani po 25.
Do závěrečné fáze šel 19letý Hauger s náskokem 4 sekund na týmového kolegu a bravurně tuto šanci proměnil ve svůj první triumf ve formuli 2. Daruvala s Armstrongem jej doplnili na stupni vítězů a podtrhli tím své ambice v boji o titul. Nejdobrodružnější „večer v Mote Carlu“ prožil asi Enzo Fittipaldi. Junior Red Bullu, Juri Vips Charouzově jedničce totiž nedopřál ani sekundu oddechu, Brazilec si ale nedovolil nejmenší zaváhání a dojel českému týmu pro výborné 4. místo. Antonín Charouz s Bobem Vavříkem byli jistě spokojeni i s výkonem  své turecké dvojky: Také Bolukbasi pojal svůj první závod v Monaku bez chyby a klasifikoval se dobrý 12.   
Hlavní závod bude zítra v 9:50h opět znamenat realistickou naději na body pro Charouz Racing System. 
Výsledek sobotního sprintu F2 v Monaku:
1. Dennis Hauger, Prema
2. Jehan Daruvala, Prema
3. Marcus Armstrong, Hitech
4. Enzo Fittipaldi, Charouz Racing System   
5. Juri Vips, Hitech
6. Theo Pourchaire, ART                                
7. Jack Doohan, Virtuosi
8. Liam Lawson, Carlin                                          
... 
12. Cem Bolukbasi, Charouz Racing System 

Text a foto: Roman Klemm

reklama

reklama

reklama

reklama

reklama