reklama

Dvořákova Praha začíná za tři týdny, první víkend láká na špičkové orchestry z Londýna

reklama

Zahájení hudební sezony bude i letos patřit Dvořákově Praze, která vypukne symbolicky v době, kdy si připomínáme výročí narození světového skladatele Antonína Dvořáka. Datum 8. září má tentokrát v programu nadcházejícího festivalu další význam. Shodou okolností si v ten samý den narozeninové gratulace dopřeje i nestor světového dirigentského umění Christoph Von Dohnányi, jenž vystoupí v sobotu 12. září v Rudolfinu s věhlasným londýnským ansámblem Philharmonia Orchestra London a houslistkou Carolin Widman.

V neděli 13. září bude pak Rudolfinum patřit dalším vzácným hostům z Londýna – Orchestru Academy of St Martin in the Fields, jehož soundtrack k Formanově filmu Amadeus oblétl svět. Vystoupí společně s úžasnou německou klarinetistkou Sabine Meyer. Ta byla na počátku 80. let jednou z prvních žen v orchestru Berlínských filharmoniků a šéfdirigent Herbert von Karajan musel tehdy svést o její výsadní místo s ostatními hráči boj. Festival 7. září slavnostně otevře Česká filharmonie a violoncellista Yo-Yo Ma. Zatímco Antonín Dvořák by letos oslavil 174 narozeniny, dirigentovi Christophovi Von Dohnányimu popřejeme k 86 letům života požehnaného talentem a světovým úspěchem. Během své umělecké dráhy ovlivnil několik generací hudebníků, dirigoval v nejslavnějších operních domech a spolupracoval s většinou nejvýznamnějších těles Evropy i Ameriky. Cleveland Orchestra coby šéfdirigent přivedl k renomé nejlepšího amerického orchestru, dlouhých jedenáct let stál v čele londýnských filharmoniků a post šéfdirigenta zastával i v NDR Sinfonieorchester Hamburk.

Parádní poslech 

Slavný dirigent provede s Philharmonia Orchestra London orchestrální fantazii Nezodpovězená otázka Charlese Ivese, Koncert pro housle a orchestr „Památce anděla“ od Albana Berga s houslistkou Carolin Widman a Devátou “velkou” symfonii Franze Schuberta, o níž se Antonín Dvořák v roce 1894 vyjádřil velice uznale: “Bohatství a pestrost barev ve ‚Velké‘ symfonii C dur jsou úžasné. Je to dílo, které vždycky uchvátí a stále zůstává nové. Působí dojmem, jako by se sbíraly mraky, jimiž vytrvale probleskují sluneční paprsky, jež je prolamují.” Philharmonia Orchestra London má na svém kontě více než tisícovku titulů a vedle symfonického koncertního repertoáru se věnuje i filmové hudbě nebo hudbě k počítačovým hrám. Nedělní koncert Orchestru Academy of St Martin in the Fields přinese skladby britského skladatele Edwarda Elgara, tichého Dvořákova obdivovatele, který ve svých 27 letech seděl na pozici houslisty ve worchesterském orchestru, když sem Dvořák přijel dirigovat svou Stabat Mater. Na koncertě zazní i klasicistně idylická Dvořákova Smyčcová serenáda, Mozartův Koncert pro klarinet a orchestr přednese klarinetistka Sabine Meyer, proslulá zázračně měkce zpěvným tónem a perlivou virtuozitou a závěr bude patřit Haydnově symfonii “Na odchodnou” z roku 1772, v níž Haydn experimentoval s dynamikou i výrazem. Symfonie je proslulá postupným odcházením hudebníků před koncem skladby. Traduje se, že tato hříčka měla knížeti Esterházymu připomenout, že už byl u jeho kapely překročen termín obvyklého odchodu na dovolenou.

reklama

reklama

reklama

reklama

reklama