reklama

Last minute pro očkování proti chřipce! Jedna chřipka stojí 60 000 Kč!

reklama

Pomalu končí období výhodného očkování proti chřipce. V České republice se už vyskytly první izolované případy onemocnění. Očkování ochrání před infekcí až po dvou týdnech od aplikace. Očkovat se je možné i v době, kdy už je nemoc v populaci. V takovém případě ale hrozí, že se člověk nakazí ještě před tím, než si tělo díky vakcíně stihne vytvořit protilátky.

„Ne všechny zdravotní pojišťovny hradí očkování proti chřipce ze svých bonusových programů kompletně. Klient by si měl dát pozor, zda jeho či její pojišťovna hradí jak očkovací látku, tak aplikaci, tedy to, že vám lékař píchne injekci. Oborová zdravotní pojišťovna hradí v rámci svých preventivních programů oboje,“ říká Mario Böhme, vedoucí obchodního odboru Oborové zdravotní pojišťovny, a dodává, že všechny pojišťovny hradí vakcínu ohroženým lidem, tedy zejména seniorům nad 65 let nebo lidem s některými chronickými onemocněními.

Podle nedávné studie Centra epidemiologie a mikrobiologie Státního zdravotního ústavu v Praze a Ústavu epidemiologie 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy přitom jeden člověk s chřipkou na pracovní neschopnosti stojí ekonomiku 58 696 Kč. Z toho zaměstnavatel ztratí bezmála 20 000 korun, zdravotní pojišťovna zaplatí 2 500 korun a pacient přijde zhruba o 4 000 korun kvůli nižším příjmům a nákladům za léky. Zbytek představuje ztrátu pro stát, kdy nemocný člověk nemůže pracovat a nepodílí se na tvorbě HDP.

Chřipka je vážná nemoc. Každoročně kvůli chřipce v České republice zemře 1 500 lidí. To znamená, že chřipka si každý rok vyžádá více obětí než například dopravní nehody. Celosvětově pak chřipce každý rok podlehne 250 000 až 500 000 lidí. Chřipka je také nákladná nemoc. Balíček přípravků pro domácí léčbu nekomplikované chřipky vyjde na 500 Kč. Celkové ztráty, zejména kvůli pracovní neschopnosti, jsou ale podle nedávné studie Státního zdravotního ústavu v Praze a Ústavu epidemiologie 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy na úrovni bezmála 60 000 Kč za jednoho člověka nemocného chřipkou – při započtení ušlého příjmu nemocného, výdajů zaměstnavatele nebo ztrát společnosti na nevytvořené hodnotě domácího produktu.

Virus chřipky je každý rok trochu jiný. Proto očkování vydrží jeden rok. Sezónní chřipka se nejdříve objeví v jihovýchodní Asii a až postupně se šíří do Evropy. Díky tomu je možné se na infekci připravit a uzpůsobit vakcínu nově objevenému kmeni viru. V České republice ovšem na prevenci proti chřipce vakcinací dbá jen každý dvacátý člověk. Naproti tomu například v Německu nebo ve velké Británii je očkovaný každý pátý. V přímých nákladech vyjde ‚domácí‘ léčba nekomplikované chřipky zhruba na 500 korun. Anebo může být zcela zdarma, protože se vám chřipka obloukem vyhne díky očkování.

reklama

reklama

reklama

reklama

reklama