reklama

Unikátní cyklus staré hudby BACHA NA MOZARTA! ozdobí novodobé premiéry i světoznámé tituly

reklama

Renomovaný evropský souborCzech Ensemble Baroque pod taktovkou Romana Válka už osmým rokem realizuje velký abonentní cyklus staré hudby BACHA NA MOZARTA! Vstupenky na koncerty je mimo obvyklé předprodeje možné mimořádně získat také coby odměny pro přispěvatele na Hithit. Czech Ensemble Baroque se prostřednictvím sbírky na této oblíbené crowdfundingové platformě snaží shromáždit peníze na nahrání unikátního CD s dílem hudebního génia F. X. Richtera na originální barokní nástroje, které bude první svého druhu na světě! Každý, kdo chce pomoci objevit odkaz českého rodáka pro moderní svět, se dozví více na:

CyklusBACHA NA MOZARTA! atraktivní, zábavnou formou na špičkové interpretační úrovni přibližuje hudbu klasiků 17. a 18. století dnešnímu divákovi. Každý koncert má svůj příběh. Vždy jsou osobně přítomni mistři Bach i Mozart, kteří pohotově glosují počiny svých kolegů komponistů a uvádějí je do historických kontextů. Na závěrečný koncert, Bachovy kantáty, zavítá také Anna Magdalena Bachová a povypráví o soužití s géniem.BACHA NA MOZARTA! tradičně konfrontuje nejznámější světová díla s díly neprávem zapomenutými v hudebních archívech. Pozoruhodná jsou také místa, kde se koncerty konají – Besední dům, kostel sv. Michala či katedrála sv. Petra a Pavla v Brně.

Zahajovací koncert18. zářínabídne OffertoriaPavla Josefa Vejvanovského. Hudební odkaz jednoho znejvýznamnějších českých skladatelů 17. století byl znovuobjeven ve slavném kroměřížském hudebním archivu a ve spolupráci s muzikologem Tomášem Hanzlíkem odborně spartován. Mimořádnou událostí bude také koncert Musikalische exequien16. října, na nějž Czech Ensemble Baroque přizval soubor Le nuove musiche. Chybět nebude oblíbený vánoční koncert, tentokrát zazní vánoční písně A. V. Michny zOtradovic a písně z českých a moravských barokních kancionálů. Závěrečný koncert 16. června, Kantáty J. S. Bacha,netradičně spojí kantátu duchovní a kantátu světskou. Návštěvníci se mohou těšit nejen na intenzivní hudební zážitky, ale také na několik besed s umělci. A na koncertech v brněnském Besedním domě je opět čeká welcome drink zdarma.

V 8. sezóně se navíc pouštíme do konfrontace skladatelů českých s jejich kolegy z celé Evropy – Evropská unie u hudebníků totiž funguje již po staletí. Národní styly, které byly do baroka poměrně vymezené a lokalizované, začínají najednou splývat a vytvoří jeden mohutný proud. Z českých autorů tedy uvedeme F. I. Tůmu, P. J. Vejvanovského a A. V. Michnu z Otradovic. Ze zahraničních autorů je to Ján Šimrák, Domenico Scarlatti, Giovanni Felice Sances a samozřejmě světové hvězdy Mozart, Bach, Schütz, Telemann,“ upřesňujeorganizátorka cykluTereza Válkováa dodává: „Zhuštěnou esencí celé sezóny bude únorový koncert Klingende Geographie. Suita z děl G. P. Telemanna totiž mapuje hudbu různých národů a kultur. Pro diváky chystáme i speciální překvapení – barokní módní přehlídku.“

Předprodej cenově zvýhodněnýchabonentekna všechny koncerty 8. ročníku cyklu BACHA NA MOZARTA! bude zahájen na Velikonočním koncertě Czech Ensemble Baroque 28. dubna v 19:30 a ve stejném čase také on-line na www.smsticket.cz. Abonentky na konkrétní místa lze zakoupit kromě Besedního domu nově také do kostela sv. Michala.

BACHA NA MOZARTA! 8. koncertní sezóna cyklu barokní a klasicistní hudby / CZECH ENSEMBLE BAROQUE & Roman Válek

  1. 9. | 19:30 | Kostel sv. Michala Brno
  2. J. VEJVANOVSKÝ, OFFERTORIA – Zahajovací koncert sezóny

PROGRAM: P. J. Vejvanovský: Offertoria

  1. 10. | 19:30 | Kostel sv. Michala Brno

MUSIKALISCHE EXEQUIEN

PROGRAM: H. Schütz: Musikalische exequien, J. Šimrák: Jauchzet dem Herrn (česká premiéra)

SOLI: J. Mitrik – theorba, M. Čermák – varhany, P. Radostová, M. Ptáček a další

  1. 11. | 19:30 | Katedrála sv. Petra a Pavla Brno

MOZART & MOZART

PROGRAM: W. A. Mozart: Requiem d moll, L. Mozart: symfonie

SOLI: M. Böhmová, M. Jägerová, J. Kubín, J. M. Procházka aj.

  1. 12. | 19:30 | Besední dům Brno

SLAVÍČEK RÁJSKÝ

PROGRAM: A. V. Michna z Otradovic: Vánoční písně, písně z českých a moravských barokních kancionálů

Čt 27. 2. | 19:30 | Besední dům Brno

KLINGENDE GEOGRAPHIE

PROGRAM: G. P. Telemann: Klingende geographie, orchestrální suita in B

St 1. 4. | 19:30 | Kostel sv. Michala Brno

STABAT MATER

PROGRAM: G. F. Sances, A. Scarlatti, I. Tůma: Stabat Mater

SOLO: V. Pelka

Čt 14. 5. | 19:30 | Besední dům Brno

VOKÁLNÍ KONCERT

PROGRAM renesanční a barokní tvorba inspirací soudobým skladatelům

Út 16. 6. | 19:30 | Besední dům Brno

BACH: KANTÁTY

PROGRAM J. S. Bach: Kantáta BWV 140 a BWV 214

SOLI L. Haugk – barokní hoboj, R. Kružíková, M. Böhmová, R. Hoza a další

reklama

reklama

reklama

reklama

reklama