reklama

Jak bojovat se zarůstajícími nehty a pomohou nehtová rovnátka?

reklama

Červená vám okolí nehtů na nohou a cítíte nepříjemný tlak až bolest? Pravděpodobně se vás týkají zarůstající nehty. Zdají se jako prkotina, ale dokáží pořádně potrápit. Pomoci vám mohou pravidelné návštěvy pedikúry, porada s odborníkem o tom, jak se o nohy správně starat i nehtová rovnátka.

Problém se zarůstajícím nehtem poznáme většinou tak, že kůže kolem nehtu, především boční valy, začnou červenat. Už v této fázi cítí člověk nepohodlí, ale není to vždy pravidlem. Pokud ano, máme tendenci si boky nehtu uvolňovat a v této chvíli dochází obvykle k vystřižení, které nám na chvíli uleví, ale v dlouhodobém hledisku celý problém jen zhorší.

Krok číslo jedna – zajděte na pedikúru

Pravidelné profesionální ošetření nohou a nehtů od odborníka může výrazně zmírnit vaše problémy nebo je dokonce úplně eliminovat. „Na kvalitní pedikúře zkušený odborník ví, jak nehet stříhat a jakým způsobem ho zabrousit frézami tak, aby ostré hrany a rohy nezpůsobovaly problémy. Také lze problematické rohy nehtů podkládat pomocí tamponády z netkané textilie,“ vysvětluje majitelka podologického centra PODOest Mgr. Veronika Morstein Matulová.

Jak se dají zarůstající nehty řešit

O tom, jaký postup ošetření zarůstajícího nehtu pedikér zvolí, rozhoduje odborník až na základě rozhovoru s klientem. Velmi záleží na příčině zarůstání a typu nehtu.

Pokud se jedná o první zkušenost klienta a nikdy dříve se zarůstáním problémy neměl, většinou stačí nehty důkladně vyčistit, upravit a podložit tamponádou, případně odtahovat valy pomocí tejpovací pásky,“ vysvětluje Veronika Morstein Matulová.

Kdy přijdou na řadu nehtová rovnátka

A co když se pacient trápí zarůstajícími nehty dlouhodobě? „Jedná-li se o opakovaný problém většinou přistupujeme k řešení pomocí nehtových rovnátek. Jedná se o aparátky, které tahem nehet pomaličku zvedají v okrajích a tím ho postupně rovnají. Díky stálému působení dojde i k přestavbě nehtového lůžka a tím se nehet stabilizuje. Není to tedy otázka měsíce. Terapie trvá většinou 6 až 12 měsíců, v případě hodně zdeformovaných nehtů i déle,“ říká Veronika Morstein Matulová. 

Součástí terapie je pravidelná přístrojová pedikúra. Zároveň je ale nutné věnovat pozornost příčinám zarůstání a ty odstranit. Problém může pramenit ze špatného postavení nohy, které lze korigovat stélkou do obuvi. „Dobré je současně zkontrolovat samotnou obuv, protože ta je jedním z nejčastějších důvodů, proč nehty vůbec zarůstají. Dále je nutné klienta edukovat o správném stříhání nehtů, které by mělo být dorovna, tak aby rohy nehtů byly ve valech stále přístupné,“ radí dál pedikérka.

Jde to i bez strhnutí nehtu

Chirurgické vyříznutí nehtu není většinou nejlepším řešením. Nehet totiž obvykle naroste po několika měsících nový a úplně stejný. „Nehet opět doroste po cca 2 až 4 měsících do problematického místa a situace se opakuje. Chodí k nám velmi často klienti, kteří byli na chirurgii více než 10krát. Bohužel jsou tyto nehty často trvale deformované,“ uzavírá Veronika Morstein Matulová a doporučuje před chirurgickým zákrokem nejdříve zvážit pomoc zkušeného pedikéra a případně nehtových rovnátek.

5 tipů, jak zarůstání předcházet

  1. Stříhejte si nehty rovně – vyhněte se obloučkům a zastřihávání nehtu hluboko ve valu.
  2. Noste prostornou obuv – zarůstání nehtů jdou naproti módní zúžené špičky bot. Vyberte si raději takové, jejichž špička je fyziologicky tvarovaná a prsty tak mají dostatek místa.
  3. Zkontrolujte velikost punčoch a ponožek – pozor dejte na malou velikost ponožek nebo punčocháčů. I ty totiž umějí prsty na nohou pořádně omezit co do prostoru.
  4. K řešení přistupujte rychle – jakmile ucítíte prvotní tlak a bolest, podložte opatrně rohy nehtů kouskem alkoholového tampónu, který je k dostání v lékárnách.
  5. Dopřejte nohám volnost, kdykoliv to jen půjde – doma se vyzujte z bot i ponožek, aby se k nehtům dostal čerstvý vzduch. Nohy udržujte suché a kontrolujte, zda nedochází k rozvoji infekce.

reklama

reklama

reklama

reklama

reklama