reklama

Gurmánský tip: Recepty na delikátní grilované menu

reklama

Ať už léto trávíte doma, na chalupě nebo třeba v kempu, s kvalitním grilem si můžete dopřát gurmánské zážitky hodné prvotřídního hotelu. Na čerstvém vzduchu, bez dlouhého čekání a bez starostí s účtem či náležitým dress codem.  Grilované menu začněte domácím chlebem podávaným s pečenou červenou řepou s kozím sýrem, na oběd servírujte panenku s houbovým ragú, a coby lehká večeře se bude hodit pstruh s pečenými bramborami. 

Pečená červená řepa s kozím sýrem

Ingredience:kozí sýr zrající / předvařená červená řepa / med / tymián / rozmarýn / olivový olej / trhané listy salátu / sůl / citron

Příprava:Kozí sýr zabalíme do alobalu a pokapeme trochou oleje a medu. Červenou řepu nakrájíme, v misce pak lehce osolíme a zakápneme olejem.

Grilování:Gril nastavíme do polohy pro přímé grilování a roztopíme se zavřeným víkem na 300°C. Na střed grilu dáme nádobu half-moon. Do spodní nádoby vložíme bylinky, tak aby provoněly řepu. Navrch dáme děrovanou část nádoby a v ní grilujeme červenou řepu. Kozí sýr zabalený v alobalu položíme na kraj mřížky, kde není takový žár. Během pečení si připravíme trhaný salát s trochou oleje, solí a čerstvou citronovou šťávou. Po dopečení smícháme řepu se salátem a navrch dáme kozí sýr.

Panenka s houbovým ragú

Ingredience:vepřová panenka / žampiony / smetana / sůl / tymián / pepř / olivový olej

Příprava:Gril nastavíme do polohy pro přímé grilování a roztopíme se zavřeným víkem na 350°C. Panenku očistíme a houby nakrájíme na větší kostky. Očistíme rošt a potřeme ho špekem nebo ubrouskem namočeným v oleji.

Grilování:Panenku opečeme ze všech čtyř stran, zhruba minutu a půl z každé strany. Poté dáme panenku cca na 10 minut dojít a odpočinout na kraj mřížky, kde je jen malý žár. Můžeme si pomoci teplotní sondou, kterou zapíchneme na začátku grilování do středu masa. Ideální teplota pro panenku s růžovým středem je 63°–65°C. Do nádoby half-moon dáme rozpustit máslo, olej a opéct nakrájené houby. Osolíme a opepříme, přidáme lístky tymiánu a orestujeme. Poté zalijeme smetanou a necháme smetanu vyvařit a zhoustnout. Přidáme nasekanou petržel a servírujeme s filírovanou (na cca 1 cm široké plátky nakrájenou) panenkou.

Pstruh s pečenými bramborami

Ingredience na dvě porce:2 pstruzi,4 větší brambory, máslo,citron, tymián,rozmarýn, sůl,pepř,cukr,olivový olej

Příprava:Gril nastavíme do polohy pro nepřímé grilování a roztopíme se zavřeným víkem cca 5 minut na 300°C. Rybu opláchneme a pečlivě osušíme zvenku i uvnitř. Pstruha naplníme plátky másla, tymiánem, rozmarýnem a osolíme opět zvenku i uvnitř. Kůži ryby potřeme lehce olejem. Citrony nakrájíme na poloviny a na řezu posypeme cukrem.

Grilování:Pstruha dáme do stojanu. Díky tomu nám z něj nevypadne náplň a nepřichytí se na mřížku. Pokud stojan nemáme, potřeme trochou oleje mřížku v místě, kam budeme rybu pokládat. Pstruhy pečeme 8 až 10 minut. Na posledních 5 minut přidáme na gril citron řezem na mřížku a necháme zkaramelizovat cukr. Citronem poté zakapeme ryby. Můžeme servírovat s pečenými bramborami, bagetkou nebo salátem.

Co ještě budete potřebovat? Samozřejmě kvalitní gril! Zaručeným tipem jsou grily švýcarské značky OUTDOORCHEF. Například letošní novinkaLugano 570 G je mistrovskou kombinací kotlového grilu a výkonného steakhouse grilu spolu s bočním vařičem. Lugano 570 Gna první pohled zaujme elegantním vzhledem – hladké linie, skleněný ovládací panel s podsvětlenými knoflíky, police z nerezové oceli… K dispozici jsou dva hořáky z ušlechtilé oceli, boční steakhouse gril stvořený pro dokonalé steaky, boční plotýnka pro přípravu omáček a příloh, XXL prkénko a uzavřená odkládací plocha pro plynovou lahev. Chytrý systém EASY FLIP umožňuje na jednom grilu kombinovat přímé a nepřímé grilování. Použité materiály garantují dlouhou životnost a snadnou údržbu. A jak je u grilů OUTDOORCHEF zvykem, nechybí teploměr integrovaný ve víku pro přesné grilování.

Hodit se vám budou také praktické doplňky z bohatého sortimentu příslušenství ke grilům OUTDOORCHEF všech velikostí a typů: GOURMET CHECK– vpichovací teploměr na grilování masa s nastavitelným alarmem, který měří a současně ukazuje teplotu uvnitř masa + teplotu okolí. UNIVERZÁLNÍ STOJAN – flexibilní pomocník si poradí s celým kuřetem či žebry a perfektně zvládne i ryby. Spodní mistička zachytí veškerou šťávu, o kterou byste jinak přišli. GOURMET HALF-MOON– všestranně využitelná sada se skládá ze dvou nádob s povrchem z keramického smaltu, které mohou být použity dohromady nebo každá samostatně. Ideální k vaření, pečení, zapékání… 

reklama

reklama

reklama

reklama

reklama