reklama

Jak uspořádat malou kuchyň? 10 tipů, jak na to

reklama

Malá kuchyň je často výzva, protože zde není místo na žádné zbytečnosti či ukvapená řešení, ale naopak je potřeba vše pečlivě naplánovat. I v tak malém prostoru totiž lze vytěžit maximum úložných prostor i funkcí, které jsou nezbytností pro její každodenní provoz.

Prostory vyčleněné na kuchyň se liší byt od bytu i dům od domu. Pokud je však spojuje nedostatek místa, pak se nabízí několik univerzálních řešení, která pomohou malý prostor nafouknout a využít na plno. Bez ohledu na prostor, který máme k dispozici, tak může být každá kuchyň dobře uspořádaná a vybavená. Přinášíme několik tipů, jak na to.

Miřte vysoko

U menších kuchyní je nezbytné vytěžit z prostoru maximum, není zde tedy místo pro plýtvání. Jednou z hlavních možností, kam s úložnými prostory, je využití skříňových systémů až ke stropu. Ve starších zástavbách jsou někdy stropy i čtyři metry vysoké, takže se úložného místa nabízí opravdu dostatek. Do vyšších skříněk je pak vhodné uložit mixéry, velké hrnce, čisticí prostředky či další nádobí, které se nevyužívá denně, a uvolní tak místo v nižších skříňkách a na pracovní desce věcem a nádobí, které se využívá častěji.

Design na míru

V malé kuchyni se počítá každý centimetr. Abyste vytěžili všechno dostupné místo, je vhodné nechat si vyrobit nábytek na míru. Důležité je zde především zkontrolovat, zda se každá zásuvka otevře do úplného výsuvu nebo zda horní dvířka skříňky nenarazí na stropní světlo apod. Také ověřit vzdálenosti mezi různými pracovišti a v případě potřeby upravit výšky skříněk, abyste se například při vaření nepraštili. Vzdálenosti na malé ploše nejsou velké, takže je snadné udělat chybu, proto pokud si nejste jisti, využijte například služeb projektanta nebo si nechte zakreslit systém u profesionálů. Výhodou u takto malých prostor je, že se nebudete pohybovat ve vysokých částkách.

Ukryjte velké spotřebiče

Je třeba si uvědomit, že na malé ploše kuchyně budou velmi dominovat velké spotřebiče jako je lednička standardní velikosti, stejně tak nebude vhodný ani volně stojící sporák s troubou. Využijte proto co nejvíce vestavěných prvků, které spotřebiče schovají a budou tak součástí nábytkového systému. Vestavěná trouba ve výšce pultu bude vypadat mnohem úhledněji než volně stojící kamna a bude k ní mnohem snazší přístup. Pokud plánujete zabudovanou mikrovlnnou troubu, umístěte ji nad pracovní desku.

Stereotyp kuchyňských ostrůvků

Obecně se věří, že kuchyňské ostrovy jsou určeny pouze pro velké kuchyně. Ale opak je pravdou. „Chytře navržený kuchyňský ostrov může být další pracovní deskou i jídelním stolem zároveň. Pokud pod něj ukryjete zásuvky či skříňky, získáte další úložný prostor navíc, například pro každodenní nádobí a příbory, které tak budete mít vždy po ruce. Pokud je kuchyň otevřená do obývacího pokoje, vytvoří ostrov navíc dojem oddělení prostor,“ říká Kamil Dunaj ze společnosti Getberg.

Promyšlené uspořádání

I když si to neuvědomujete, příprava jídla vyžaduje pevnou a neustále se opakující sekvenci pohybů. Nejprve vyjmete jídlo z ledničky, poté ho umyjete, v případě potřeby oloupete, možná nasekáte a nakonec uvaříte. Pohybujete se proto mezi lednicí a skříňkami, dřezem a odpadkovým košem, varnou deskou a troubou. Je dobré mít všechny tyto oblasti uspořádané tak, aby celý proces probíhal hladce. Důležité je, aby mezi nimi vždy existovala pracovní deska, kde mohou produkty počkat před dalšími fázemi přípravy.

Využití všech ploch

Zvětšit samotný prostor kuchyně často nejde, ale můžete hledat další možnosti, kam citlivě rozšířit pracovní desku, která je pro přípravu pokrmů klíčová, nebo úložné prostory. Například pokud máte ve své minikuchyni okno, může být parapet rozšířením pracovní desky nebo místem pro uložení věcí, které byste rádi vystavili. Některé police můžete také umístit nad jídelní stůl u zdi. Uzavřené police pomohou skrýt předměty, které nepoužíváte pravidelně, zatímco otevřené umožní vystavit třeba nejlepší keramické kousky nebo vaší oblíbenou kávu a čaj, které často připravujete.

Praktické šuplíky

Co skrývá propast vašich hlubokých spodních skříněk? S největší pravděpodobností si ani nepamatujete, kdy jste se do nich naposledy podívali. Díky zásuvkám s plným výsuvem je stačí vytáhnout a okamžitě vidíte celý jejich obsah. Při navrhování kuchyně možná budete chtít vzít v úvahu různé výšky zásuvek: výšky pro hrnce nebo sklenice by měly být vyšší. Pokud však jde o ty, které jsou určeny pro příbory nebo talíře, je lepší mít jich více, ale měly by být mělké. Pokud nechcete, aby byly viditelné, můžete je všechny ukrýt ve stejně velkých výsuvných systémech, kdy v jednom hlubším šuplíku schováte několik menších. Nejde jen o estetické řešení, ale také vám umožní všechny zavřít jediným pohybem.

Minimalistická řešení

Pokud opravdu hodně vaříte, bude pro vás nezbytná varná deska se čtyřmi hořáky. Pokud ale vaření moc nedáte, postačí vám varná deska se dvěma hořáky. Totéž platí pro myčku, místo investice do plné velikosti zvažte alternativu s užší šířkou nebo tzv. stolní myčku, která je poloviční. Nepodceňujte ani chladničku pod pultem. Nejnovější modely vypadají menší, než ve skutečnosti jsou a mohou uložit docela značné množství potravin. Je to čistá matematika, menší kuchyňské spotřebiče znamenají více skříněk a větší desku.

Hrajte si se světlem

Estetika a konečný obraz kuchyně je stejně důležitý než její funkčnost. Malé kuchyňské kouty jsou často součástí obývacího prostoru, který je vždy vidět. Proto musí potěšit oko, ale také dobře ladit se zbytkem místnosti, a je-li to nutné, pěkně splynout. Při uspořádání prostor je nejlepší řádně osvětlit jednotlivé zóny v kuchyni, tedy světla nad pracovní desku, nad ostrůvek, jídelní stůl a podobně. Reflektory pak osvětlí to, co potřebujeme, a skryjí to, co nechceme ukázat. „Vítaným prvkem, který v kuchyni často chybí, je také denní světlo. Pokud je okno od kuchyňského koutu daleko, je možné jej do kuchyně přivést například pomocí světlovodů,“ říká Jakub Brandalík ze společnosti Lightway.

Nepodceňujte barvu a materiály

Pokud je kuchyň součástí otevřeného obývacího pokoje, měla by s ním být barevně a materiálově v  souladu. Může jej barevně buď doplnit nebo být překvapivým, až odvážným opakem. „Barva má velkou sílu a stejně jako světlo dokáže prostor vizuálně uspořádat. Skříně, které sahají až ke stropu, mohou vypadat těžce a ohromně, pokud barva jejich předních částí kontrastuje s barvou stěny. Nejbezpečnější volbou zde proto bude tlumený odstín. Kuchyňský obklad bude působit jemněji také v jednobarevných odstínech, použít zde můžete například stěrku, která je omyvatelná, nebo elegantní sklo,“ říká Lucie Hronová ze společnosti Amirro. Uberte také u barvy spotřebičů, černá lednice může vypadat elegantně, ale v malé kuchyni bude dominovat celému prostoru. Popustit uzdu fantazii ale můžete u spodních čel skříněk, jak materiálem, tak tvarem rukojetí nebo materiálem pracovní desky.

reklama

reklama

reklama

reklama

reklama