Do horké vody přidáme 2 lžíce limetové šťávy a odložíme stranou. V silnostěnném hrnci začneme zahřívat kozí mléko, jakmile přejde do varu, ztlumíme plamen a pomalu naléváme vodu s limetou. Začne se nám oddělovat syrovátka od sýřeniny, a vzniknou malé hrudky, vaříme zvolna, zvolna také promícháváme asi 7 min, až se začnou tvořit hrudky o velikosti zhruba 1 cm. Odstavíme.
Do cedníku vložíme plátýnko nebo tenkou utěrku, a sýr přes něj spolu s tekutinou slijeme. Sýr řádně vymačkáme (pozor je horký). Na to, aby vznikl tvrdý sýr paneer, jej budeme muset zatěžkat tak, jak je v utěrce v cedníku, můžete na něj například položit litinovou pánvičku, a nechte ho odkapávat nad hrncem alespoň 1 hodinu. Po hodině ho vyndáme z utěrky, ve které máme ztvrdlou vykapanou placku sýra. Tu nakrájíme na menší kostičky, dáme do misky, přidáme koření na marinování a necháme odležet, stačí i chvilička, ale čím déle tím lépe.
Omáčka s paneerem
V pánvi na 1 lžíci ghí orestujeme dozlatova a křupava kostičky paneeru. Dáme stranou. Na stejné pánvi, se zbytkem ghí, orestujeme špenát, přidáme postupně všechno koření a česnek. Promícháme a restujeme, aby se odpařilo co nejvíce tekutiny ze špenátu. Trvá to asi tak 5 min. Nakonec vmícháme 2 lžíce bílého jogurtu. Ochutíme šťávou z limety a dosolíme.
Nakonec opatrně vmícháme opečený paneer a máme hotovo. Jako přílohu můžete podávat rýži nebo indický chléb naan.
Na marinovaní sýra
- 1/2 lžičky mleté kurkumy
- 1/4 lžičky chilli vloček
- 1/2 lžičky soli
Na omáčku
- 400 g listového špenátu (může být čerstvý i mražený)
- 1 lžíce ghí
- 1 lžička celého římského kmínu
- 1/4 lžičky chilli
- 1 lžička mleté kurkumy
- 4 stroužky česneku
- 2 lžíce kozího bílého jogurtu Bon Lait
- šťáva z půlky limety
- sůl