reklama

Měsíc bez cukru! Čas na jarní očistu

reklama

Bíle zlo, jinak taky cukr, najdeme úplně všude. Nejde jen o klasický krystal nebo krupici, kterou si můžete přisypat do čaje nebo kávy. Objevíte ho v běžných jídlech, pečivu, salátových dresincích, omáčkách, sladkostech a je součástí i oblíbených limonád a vod. Velké množství lidí je na cukru závislých a ani si to neuvědomují. Zkuste jarní detox a omezte konzumaci cukru. Možná zjistíte, že i vám je bez něj daleko lépe a vaše tělo ho nepotřebuje.

Cukr navozuje příjemné pocity a díky tomu ho chceme víc a víc. Na druhou stranu je ale zarážející, že spousta lidí právě pro tyto příjemné momenty zapomíná na ty negativní, které cukr podněcuje. Podráždění, náladovost, nesoustředěnost a proměňování chutí, za to všechno je cukr zodpovědný. A to nemluvíme o zdravotních následcích nadměrné konzumace cukru. V České republice je průměr snězeného cukru 3x vyšší, než je doporučená dávka WHO. A to je alarmující.

„Nadměrná konzumace cukru se podílí zejména na nárůstu tělesné hmotnosti. Pokud se naše hmotnost dostane na úroveň nadváhy nebo obezity, tak se zvětšují zdravotní rizika celé řady onemocnění, jako je diabetes druhého typu, srdečně cévní onemocnění, určitých druhů rakoviny, deprese a spoustu dalších. Navíc pokud konzumujeme nadměrné množství fruktózy, tak si můžeme zbytečně přetěžovat játra, může se zvýšit hladina triglyceridů a v extrémních případech může dojít až k jejich ztučnění,“ říká výživová poradkyně české značky KetoMix, Monika Tělupilová.

Pokud se rozhodnete, že chcete začít žít zdravěji a své tělo pročistit, zaměřte se na změnu svého jídelníčku a pokuste se svému tělu co nejvíce odlehčit. Neznamená to ale seškrtat veškerá jídla a konzumovat jen zeleninu. Právě naopak. Tělo pro své zdravé fungování potřebuje každý den spalovat určitý přísun jídla a ten proměnit v energii, kterou dále využije. Zaměřte se tedy především na to, jak kvalitní jídla jíte. Omezte ve svém jídelníčku cukry, vyvarujte se chemických látek a přidaných glutamátů, čtěte pozorně etikety na obalech výrobků. Možná budete sami překvapeni, co všechno tak zvaná „zdravá“ jídla, obsahují. 

Jak a kde začít?

Adekvátní příjem bílkovin je pro naše tělo důležitý z několika důvodů. Proteiny se poměrně dlouho tráví, takže nás zasytí na delší dobu a současně tlumí chutě na sladké. Konzumace bílkovin snižuje hladinu hormonu ghrelinu, kterému se říká hormon hladu.

„Bílkoviny ve stravě také podporují udržení svalové hmoty nebo jejího rozvoje v průběhu silového tréninku. Pokud se vám podaří navýšit vaši svalovou hmotu, tak si zvýšíte váš bazální metabolismus a vaše tělo bude spalovat více energie. Pokud současně omezíte příjem sacharidů ve vaší stravě, tak to vše může pozitivně podpořit i snahu o redukci přebytečného tuku v těle,“ dodává Tělupilová.

reklama

reklama

reklama

reklama

reklama