reklama

Moderní tartaletky či makronky, to jsou aktuální trendy svatebního sweet baru

reklama

Bez sladkého si svatební tabuli snad ani nedovedeme představit. Fenoménem poslední doby se však vedle svatebního dortu staly i tzv. sweet bary – koutky plné sladkého pokušení, kterému ani největší dietář neodolá. Žádná moderní svatba se bez nich neobejde.

A jaké pochoutky se zde aktuálně objevují nejčastěji? Kromě dominujícího dortu jsou to hlavně malé dezerty, momentálně velmi trendy tartaletky, dnes už stálice makronky nebo lehké a oku lahodící meringues, známé jako sněhové pusinky. Čím si tedy ozdobit váš sweet bar? Inspirujte se tipy ze Světa cukrářů a udělejte z něj ten nejsladší a nejlákavější.

Dezerty nejen k obdivování

Jednou z velkých výhod sweet barů je jejich variabilita, protože podávané sladké pochoutky si můžete naprosto přizpůsobit svým potřebám. Současně se ale doporučuje odklonit se od klasických velkých zákusků a nechat svatební dort vyniknout. Proto jsou nejen na pohled, ale i co se praktičnosti týče, nejlepší minidezerty.

Cupcakes či muffinyupečené v zajímavých papírových košíčcích vždy skvěle doplní hlavní dort. Navíc je lze naaranžovat na speciální stojánky, díky čemuž dosáhnete hezkého prostorového efektu a ušetříte místo přímo na stole. Dnes ani není problém díky bezlepkovým směsím připravit tyto dezerty pro lidi trpící alergií nebo intolerancí lepku,“vysvětluje Michal Kubíček, majitel cukrářského portálu Svět cukrářů, kde směs na bezlepkové dezerty také seženete.

Dalšími velmi trendy minidezerty jsou tartaletky, mini dortíky z křehkého těsta. Jsou velmi estetické, často díky ovoci velmi osvěžující a nejsou náročné na přípravu (recept viz níže). A navíc – milují je všichni napříč věkovými kategoriemi.

„Korpusy tartaletek  se tvarují do malých koláčových formiček a dají se  připravit několik dní dopředu. V „den D“ pak stačí jen dozdobit. Plnit je můžete šlehačkou, mascarpone, žloutkovým nebo citrónovým krémem či slaným karamelem. Na závěr stačí jen dodekorovat ovocem. Výborný efekt však udělají dekorace ve formě sněhových pusinek, které opálíte flambovací pistolí anebo tartaletky ala créme bruleé, kde pomocí flambovací pistole zkaramelizujete cukr ,“doporučuje Michal Kubíček.

Děti jistě nadchnou ve sweet baru cake pops. Dortová lízátka se dají vytvořit buď jen za pomoci lžiček nebo prostřednictvím speciálních kleští. Tyto cukrovinky budou nejlépe vypadat v barvách dominujících vaší svatbě, zdobit můžete pomocí barevných čokoládových polev a nejrůznějších posypek, třpytek či perliček.  Radost malým i dospělým jistě udělají i sušenky potažené fondánem, které je možné servírovat buď na klasickém podnose nebo stejně jako cake pops na špejlích. 

Sladkosti vhodné do dóz a skleniček

Svatby se většinou konají od jara do podzimu, takže i při výběru dezertů do sweet baru je nutné počítat s tím, že je může zničit teplé počasí. Proto se hodí zařadit i varianty s minimálním obsahem krému, případně úplně bez něj.

„Vhodnou variantou jsou například velice oblíbené francouzskémakronky, které se navíc vyrábějí z mandlové mouky a jsou tak přirozeně bezlepkové. My například prodáváme už hotovou směs na těsto, kterou stačí smíchat pouze s našlehanými vaječnými bílky a obarvit speciální gelovou koncentrovanou barvou Progel,“ doplňuje Michal Kubíček.

Ve sweet baru hezky vypadají i tzv.meringue, u nás více známe jako sněhové pusinky. Dají se společně s makronkami efektně naaranžovat do vysokých skleněných dóz. Letnímu počasí dobře odolají i dezerty připravené do malých skleniček či kelímků, například panna cotta či čokoládová pěna doplněná ovocem.

reklama

reklama

reklama

reklama

reklama