reklama

Připravte si vlastní salsu! Recepty teď a tady!

reklama

Omáčky neboli salsy jsou neodmyslitelnou součástí mexické kuchyně. Každý už někdy slyšel názvy jako Guacamole, Chipotle nebo Habanero, někteří možná i ochutnali, avšak recepty a jejich původ většině z nás stále zůstávají utajeny. V omáčkách jsou často rajčata, papričky a citrusy, ale jednotlivé typy se liší barvou, pikantností i užitím. Přinášíme přehled nejznámějších sals.

1. Guacamole                        

Jemnou nepálivou omáčku z drceného avokáda s přídavkem cibule, limetky, koriandru, soli a pepře znali už staří Aztékové. Název je odvozený z aztéckého výrazu „āhuacamolli“, což můžeme volně přeložit jako avokádová šťáva. Tehdejší úprava se samozřejmě od té dnešní drobně liší, základ je však neměnný. Přípravu zvládne za 15 minut i méně zdatný kuchař a pokrm osvěží nejen v létě. Výborně chutná zejména s křupavými nachos.

2. Ancho Chilli  

Pikantní salsa ze sušených papriček Ancho a Guajillo je vhodná téměř ke všem pokrmům od míchaných vajíček až po burrito či nachos. Pokud nemáte k dispozici čerstvá červená ani zelená rajčata, lze je nahradit konzervovanými. K rajčatům jsou potřeba už jen česnek, olivový olej, sůl, pepř, kapka octu, koriandr a oregano.

3. Salsa Verde    

Zelenou omáčku, jak zní český ekvivalent názvu, si oblíbili lidé na celém světě. Znali ji staří Italové, Francouzi, Němci, ale i Mexičané. Recept sahá až k počátkům našeho letopočtu a údajně vznikl díky římským legionářům, kteří si z tažení po Blízkém východu vozili zpět do Evropy zelené bylinky. Z Itálie  se recept postupně rozšířil do celé Evropy a na ostatní kontinenty. Mexická Salsa Verde na rozdíl od ostatních získává zelenou barvu díky hlavní surovině, kterou jsou zelená rajčata tomatillos. Ty také tvoří základ chuti. Doplňují je pouze česnek, olivový olej, sůl, pepř, koriandr a papričky jalapeňo.

4. Chipotle     

Chipotle je výraz z aztécké řeči náhuatl používané na náhorních plošinách centrálního Mexika. Salsa z uzených papriček jalapeño obecně patří mezi středně pálivé, ale vždy záleží na tvaru a stupni zralosti papričky. Papričky se opékají na cibulce a česneku, dochucené jsou solí, pepřem, oreganem a drceným kmínem.

5. Habanero        

Salsa připravovaná z jedné z nejpálivějších papriček je pojmenována podle španělského výrazu pro kubánské hlavní město Havana. Nezralé papričky jsou zelené, ale v průběhu zrání svou barvu mění. Nejběžnější barvou je oranžová a červená, občas jsou k vidění i papričky bílé, hnědé a růžové. Pro svou výraznou chuť nepotřebují další dochucení – salsu tvoří jen česnek, cibule, sůl a pepř.

 

reklama

reklama

reklama

reklama

reklama