reklama

Raw stravování se v Česku napevno ukotvilo. Češi se už neptají na význam slova raw

reklama

Zdá se, že se lidé stále více zajímají o to, co jedí, a proto se není čemu divit, že se mimo vegetariánství a veganství stává i raw strava čím dál tím oblíbenější. Lidé se navíc začínají o téma „živé stravy“ zajímat mnohem komplexněji. Minimálně tomu nasvědčuje průzkum a výsledky šetření, který provedla síť veganských restaurací v Liberci a v Praze bistRAWveg, ve spolupráci s firmou WebMedea services. Výsledky průzkumu se odvíjí od množiny čítající zhruba 850 klíčových slov souvisejících s raw stravováním. Tato množina pak reprezentuje zhruba 5800 unikátních měsíčních vyhledávání.

Každý z nás během dne obvykle hned několikrát řeší jídlo – v ideálním případě přemýšlíme, co si dát ráno k snídani, kolem poledního zase k obědu a navečer přemítáme o večeři. O svačinách mezi nimi ani nemluvě. Realita však ale může být v dnešním neustále uspěchaném světě jiná. Často nestačíme zaregistrovat, který pokrm jíme anebo v dalším případě se nestíháme ani ráno nasnídat. Vše v lepším případě doháníme u oběda, v horším až během večeře. Taková je realita u mnohých z nás. Přesto se mezi námi nachází čím dál tím více výjimek.

Zastánců raw, neboli živé stravy, se takové problémy obvykle netýkají. Své příznivce si raw strava našla napříč generacemi a průzkum společnosti WebMedea prokazuje, že si raw strava své místo na trhu stále více upevňuje. Příznivci syrového stravování ze svého jídelníčku vynechávají živočišné produkty – jmenovitě mléčné výrobky, maso včetně toho rybího, vajíčka. Základem jejich jídelníčku je tedy ovoce se zeleninou, semínka a ořechy, oleje a místo živočišných mléčných výrobků používají ty rostlinné (rostlinné nápoje aj.). Svůj jídelníček dále doplňují o sójové maso, luštěniny kakao a další potraviny. Vše tepelně zpracovávají maximálně do 42 °C, tedy do takové teploty, kdy si jednotlivé suroviny uchovávají v maximální míře veškeré živiny.

Zdravé stravování řešíme čím dál častěji. Data společnosti WebMedea ukazují, že více než 20 tisíc lidí měsíčně vyhledává online raw recepty, konkrétní značky, provozovny i menu. Co nás ale zajímá především?

Raw jídlo a stravování jako takové

Raw stravu v širokém slova smyslu zahrnující například stravování, recepty, restaurace bez udání konkrétní značky, hledá na českém internetu měsíčně v průměru 5800 lidí. Při hledání raw stravování nás nejčastěji zajímá raw jídlo a stravování jako takové.

reklama

reklama

reklama

reklama

reklama