Sezóna farmářských trhů startuje. První v Česku otevře Heřmaňák v Praze 7

Autor: dne 9 ledna 2020

První částečně bezobalový farmářský trh v Česku vstupuje do třetí sezóny. První návštěvníky přivítá už v sobotu 11. ledna. Heřmaňák pravidelně každou sobotu navštěvuje na Řezáčově náměstí v Praze 7 zhruba tisícovka zákazníků. Do vlastního obalu – do sáčků, krabiček nebo lahví, tu mohou nakoupit kolem 80 procent sortimentu.

Zeleninu, ovoce, pečivo, mléčné výrobky i kosmetiku – to vše si budou moci návštěvníci prvního farmářského trhu letošního roku na Heřmaňáku koupit. „Pokud nebude mrznout, nakoupí návštěvníci na farmářském trhu vše, na co jsou zvyklí v průběhu roku. K dostání bude ovoce, zelenina, bylinky, pečivo, mošty, jogurty, sýry, uzeniny, masa nebo vajíčka od slepic z volného výběhu. Mezi sortimentem se objeví vynikající červená odrůda pekingského zelí a červená varianta kadeřávku. Oboje má oproti běžným odrůdám ještě víc vitamínů a antioxidantů. Na trhu jsme tuto zeleninu začali nabízet loni v září a jednalo se o českou premiéru, na farmářských trzích zatím k dostání nikde jinde v Česku není. Většinu zboží bude samozřejmě možné nakoupit do vlastních obalů,“ popsala sortiment prvního letošního farmářského trhu Heřmaňák jeho organizátorka Šárka Sedláčková.

Možnost nakoupit do vlastních obalů se rychle ujala. „Navíc je řada sklenic vratných, například od marmelád, sirupů, jogurtů, mléka.  Nosí se zpět i suché skořápky od vajíček pro slepice i kvalitní suché pečivo. Pokud jsou zákazníci vybaveni vlastními obaly, pak si mohou z trhu odnést bezobalově zhruba 80 procent sortimentu. Jde například o vajíčka, všechnu zeleninu, ovoce, pečivo, vážené uzeniny, chlazená kuřata, vážené olivy a mandle, stáčený olivový nebo konopný olej nebo čerstvý jablečný mošt. Vlastní obaly jsou nicméně dobrovolné, pokud není takto prodej možný nebo pokud se jimi zákazníci zapomněli vybavit, nevadí, dostanou od prodejců obaly ekologické – papírové nebo vratné. Ty pak mohou využívat sami nebo je přinést zpět,“ uvedla Šárka Sedláčková.

Kvůli hygienickým požadavkům musí být zhruba 20 procent farmářských výrobků přesto balených. Například vakuově balené maso se porcuje a balí ve schválené provozovně, některé mléčné zakysané výrobky se plní do sklenic už v mlékárně nebo sušené byliny, houby či sušené biomaso, takzvané jerky, se suší tak, aby obsahovalo jen sedm procent vody, a pokud by se otevřel obal, tak natáhne vlhkost.

Na farmářském trhu Heřmaňák se pravidelně konají i tematické akce. Například 22. února se mohou návštěvníci trhu těšit na akci ZAB Heřmaňák – české zabijačkové hody. A během února čeká na návštěvníky trhu hned několikrát oblíbené sousedské opékání buřtů – to proběhne 8., 15. a 29. února.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit Přihlášení

Napište odpověď