reklama

Tesco slaví 5 let úspěšného úsilí v oblasti snižování potravinového odpadu

reklama

Odhaduje se, že na celém světě se ročně vyhodí 2,5 miliardy tun potravin. Až 40 % vypěstovaných potravin končí jako odpad – v zemědělství, potravinářském průmyslu, maloobchodě i domácnostech. Společnost Tesco se zavázala k řešení problému v rámci svých provozoven i celého dodavatelského řetězce. V roce 2016/17 jako první maloobchodní řetězec ve střední Evropě zveřejnila údaje o plýtvání potravinami.

Od té doby společnost Tesco v České republice snížila množství potravinového odpadu ve svém provozu o 72 % a zachránila více než 29 900 tun potravin, které darovala do potravinových bank nebo jako potravu pro zvířata. Snižování potravinového odpadu má i pozitivní dopad na životní prostředí. Na základě odhadů z aplikace FoodCloud představuje 1 443 tun zachráněných potravin pro lidskou spotřebu v roce 2021/22 snížení emisí o 4 618 tun CO2.

„Jsem ráda, že Tesco je i nadále nezpochybnitelný leader v oblasti měření a prevence plýtvání potravinami. Pokračujeme v partnerství s potravinovými bankami a charitativními organizacemi, i díky této dlouhodobé spolupráci jsme meziročně věnovali o 6 % více přebytečných potravin, což je ekvivalent 3,4 milionu porcí jídel, které pomohou lidem v nouzi,“ říká Katarína Navrátilová, generální ředitelka Tesco pro Českou republiku.

V roce 2019 společnost Tesco dosáhla cíle udržitelného rozvoje OSN (SDG) snížit do roku 2030 plýtvání potravinami na polovinu, což je o více než 10 let dříve, než bylo stanoveno. Tento cíl se daří naplňovat i nadále.

Úsilí společnosti Tesco však přesahuje rámec její činnosti. Maloobchodní řetězec vyzývá potravinářský průmysl, aby následoval jeho příkladu a začal měřit a zveřejňovat vlastní údaje a přijímat cílená opatření. „Nikdo nemůže řešit plýtvání potravinami sám. Proto se od doby, kdy jsme poprvé zveřejnili naše údaje, snažíme spolupracovat i s našimi dodavateli, abychom do roku 2030 snížili plýtvání potravinami v našich dodavatelských řetězcích na polovinu. Věříme, že co měříme, to můžeme vylepšovat, a proto vyzýváme dodavatele, aby zveřejňovali svá data o plýtvání,“ dodává Katarína Navrátilová.

V roce 2021 se 9 strategických dodavatelů vlastní značky (Tesco Product Partners) stalo jedněmi z prvních potravinářských podniků, kteří měří a zveřejňují vlastní údaje o plýtvání potravinami. Společnost pracuje na tom, aby všichni Tesco Product Partners zveřejnili své údaje o plýtvání. V roce 2022 bude zveřejněn již šestnáctý report.

Další informace o údajích společnosti Tesco o plýtvání potravinami naleznete zde: Údaje o potravinovém odpadu v Tesco v České republice za rok 2021/2022.

Společnost Tesco dále publikovala i svou výroční zprávu o udržitelnosti, ve které se zaměřuje na další témata v oblasti společenské odpovědnosti: Zpráva o udržitelnosti 2021/22.

Mezi nejvýznamnější údaje o potravinovém odpadu za rok 2021/22 patří:

  • Pouze 0,66 % potravin, se kterými jsme manipulovali, bylo vyhozeno v našich provozech. V porovnání s výchozím rokem 2016/17 se jedná o 69% snížení plýtvání potravinami v celkovém % zpracovaných potravin, což znamená, že i nadále překračujeme náš cíl 12.3 SDG snížit plýtvání potravinami do roku 2030 na polovinu (tento cíl byl splněn už v roce 2019).
  • Náš celkový potravinový odpad se za poslední rok snížil o 4 %, z 4 081 tun v roce 2020/21 na 3 904 tun v roce 2021/22. To je 72% snížení ve srovnání s naším výchozím rokem 2016/17.
  • Prostřednictvím našeho partnerství s národními potravinovými bankami, které pomáhají přerozdělovat přebytečné potraviny, jsme z našich prodejen a distribučních center darovali 1 443 tun přebytečných potravin místním charitativním organizacím. To je meziročně o 6 % více a ekvivalent 3,4 milionu porcí jídel, které pomohou lidem v nouzi.
  • V českém maloobchodě jsme úspěšně přerozdělili 87 % potravin bezpečných pro lidskou spotřebu na charitativní účely nebo na krmivo pro zvířata.

V průběhu roku 2021/22 jsme pokračovali v zavádění aplikace FoodCloud, která pomáhá obchodům a partnerům charitativních organizací snižovat složitost a zvyšovat objem darovaných přebytků potravin bezpečných pro lidskou spotřebu.

reklama

reklama

reklama

reklama

reklama