Většina lidí snídá doma, ale nabídka kvalitního jídla na pracovišti je trendy

Autor: dne 22 dubna 2019

Snídaně je pokládána za nejdůležitější jídlo dne, na tom se shodne většina výživových poradců i „babičkovských“ rad. Jak ale snídáme ve skutečnosti? Překvapivě velká čas lidí si čas na důkladnou snídani doma udělá. Stoupá ale i obliba gastronomických benefitů na pracovišti.

Je nebo není snídaně důležitá?

Teze, že snídaně je nejdůležitějším jídlem dne, je v nás hluboko zakořeněná. Dodá nám dostatek energie a nastartuje metabolismus. Říká se, že lidé, kteří pravidelně snídají, nemívají takové problémy s váhou jako ti, kteří snídani vynechávají. Snídaně zažene pocit hladu, brzký příjem kalorií nastartuje metabolismus a tělo se udrží v rovnováze až do oběda. Také zvýší schopnost soustředit se, zejména u dětí a mladých. Prospěšnost snídaně potvrzují i mnohé výzkumy, které ukazují, že mezi snídajícími je méně obézních lidí, stejně jako pacientů nemocných diabetes.

Proti tomu stojí tvrzení, že glorifikace snídaně je důsledkem marketingové kampaně výrobců obilných lupínků a masivně se o ní začalo hovořit až ve 40. letech dvacátého století. Ve středověku prý byla snídaně výsadou bohatých a pravidelněji začali lidé snídat až po nástupu průmyslové revoluce a přestěhování většiny populace do měst.

Jak snídáme ve všední den?

Ať je význam snídaně přeceňovaný nebo ne, najíst se po ránu v klidu je určitě prospěšné. Jak si podle ankety zveřejněné v únoru a v březnu na stránkách Profesia.czv tomto ohledu stojíme?

Mohlo by se zdát, že v uspěchaném koloběhu všedního dne není jednoduché vyhradit si před odchodem z domova čas na snídani. Překvapivě velká část respondentů (39 %) ale odpověděla, že snídají důkladně doma. Poměrně početná je skupina těch, kteří si doma dají čaj nebo kávu a snídají až v práci, těch bylo 22 %. Skoro pětina (19 %) respondentů nesnídá vůbec. Další téměř pětina řeší snídani cestou do práce – přímo v kavárně nebo v bistru se nasnídá 6 % respondentů, dalších 14 % si cestou snídani nakoupí.

Gastronomické služby jako benefit

„S tím, jak zaměstnavatelé hledají neotřelé benefity, došlo i na rozšíření gastronomických služeb přímo na pracovišti. Jedná se o poměrně nový trend, který nabízí oboustranné výhody – zaměstnanci mají možnost kvalitněji se přes den najíst, zaměstnavatelé mohou nabídnout zajímavý benefit, a navíc ještě většinou sníží čas potřebný na jídlo,“ říká Michal Novák z Profesia.cz a dodává: „Od klasických stravenek se současná nabídka posunuje ke sjednávání různých ochutnávek a dovážkových služeb se zajímavým sortimentem, dodávce domácí stravy od soukromníků nebo „jen“ nadstandardní výbavě kuchyněk či zvýšení požadavků na kvalitu ve firemních jídelnách.“

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit Přihlášení

Napište odpověď