Vitaminy, které sportovcům pomáhají ke zdraví

Autor: dne 5 července 2019

Preferujete aktivní životní styl a sport? Vaše tělo vám je určitě vděčné a nelze vám nic vytknout. Cyklistika, pěší turistika, běh… činnosti, které zvlášť v letních měsících pomáhají kompenzovat újmy způsobené našemu tělu vlivem sedavého zaměstnání, stresu a nedostatku pohybu v zimě. Víte ale o tom, že jakoukoliv zvýšenou fyzickou aktivitu je dobré doplnit vhodnou stravou? Dostatek kterých živin je třeba při zvýšeném pohybu hlídat?

Sport zrychluje metabolické procesy v těle, v důsledku toho náš organismus rychleji spotřebovává vitaminy a minerální látky, které je následně třeba doplnit. Jestliže tělu dodáme potřebné živiny po fyzické zátěži, urychlíme tak proces regenerace a pomůžeme si od zátěžové bolesti svalů, vazů a šlach. Důležitou roli v tomto procesu hrají vitaminy skupin C a E, které zodpovídají za zásobování svalů a tkání, a skupiny B, které zajišťují metabolismus sacharidů a proteinů a fungování látkové výměny. 

Věděli jste, že:vysoký příjem vitaminů K2 a D3 je spojený s nižším výskytem zánětů a bolestí svalů a šlach?při pravidelném doplňování K2 a D3 spolu s vápníkem máte menší riziko zlomenin?riziko úmrtí na srdečně-cévní onemocnění je u lidí s dostatečným příjmem K2 o 57 % nižší?  

Často přehlíženým vitaminem, který ale má významný vliv na náš organismus, je K2, kterýpatří mezi vitaminy rozpustné v tucích. Tento vitamin ocení všichni aktivní lidé především díky jeho schopnosti udržovat pevné, silné a zdravé kosti. Při pravidelném užívání významně působí na prevenci zranění typu vymknutí kotníku, poškození kyčelního kloubu, stehenní kosti, ale i jiných zlomenin. Jeho pravidelným užíváním významně snížíte riziko osteoporózy. Občas se každému sportovci stane, že své svalstvo jednoduše přetíží – i zde pomůže vitamin K2, který v těle působí také protizánětlivě. 

Často se doporučuje užívat K2 spolu s vitaminem D3. Proč tomu tak je? Tyto dva vitaminy totiž skvěle spolupracují! Společné dávkování zlepšuje jejich účinek. Již zmiňovaný vliv na zdravé kosti tkví právě v užívání obou vitaminů: D3 pomáhá vstřebávání vápníku z trávicího traktu a K2 směřuje vápník přímo do kostí a zubů a zabraňuje jeho ukládání do cév a měkkých tkání. D3 má navíc významný vliv na imunitu, na prevenci řady závažných chorob včetně cukrovky II. typu, srdečních onemocnění, osteoporózy a rakoviny. A v poslední době se hovoří také o jeho vlivu na výkon při sportu či jiných fyzických aktivitách.

A kde tyto vitaminy získat? 

Doporučená denní dávka D3 je minimálně 800 jednotek (IU), což odpovídá zhruba kilovému pstruhu, či štice. Hlavním zdrojem déčka ale zůstává sluneční záření, a to až z 90 %. Během jednoho dne stráveného na slunci může vzniknout až 1 200 mikrogramů vitaminu D (1 μg = 40 I.U). Ovšem slunce u nás nesvítí intenzivně během celého roku a je prokázáno, že v našem pásmu lze D3 ze slunce účinně čerpat zhruba jen v období červen-srpen v době kolem poledne. Vliv má i celá řada dalších faktorů – například smog, používání ochranných opalovacích prostředků, nebo věk či pigmentace pokožky (pokožka starších lidí a lidí přirozeně tmavších má sníženou schopnost vytvářet vitamin D při pobytu na slunci)

Doporučená denní dávka vitaminu K2 je 1 μg /1 kg hmotnosti. Pro představu – žena, která váží 60 kg, by měla mít denní příjem vitaminu K2 60 μg. Je prokázáno, že populace ve vyspělých zemích přijímá jen asi 10 % doporučeného množství K2.

Mezi potraviny s vysokým obsahem K2 patří:

• vaječné žloutky (29,1 až 33,5 μg/100g)
• kuřecí maso (5,8 až 11,3 μg/100g) 
• vepřové maso (0,2 až 9,9 μg/100g) 
• hovězí maso (1,1 až 9,3 μg/100g) 
• sýr (4,7 až 10,2 μg/100g)
• mléko (0,8 až 1,0 μg/100g)
• natto – fermentované sójové boby (939 až 998 μg/100g)

Doporučeného denního množství vitaminů lze snáze dosáhnout s pomocí doplňků stravy z lékárny. Při jejich výběru dbejte na kvalitu a všímejte si množství účinné látky. Pro lidské tělo jsou vždy vhodnější doplňky přírodního původu – například D3 vyrobený z lanolinu z ovčí vlny. Tobolky s účinnou látkou v sypké podobě oproti tabletám neobsahují pojiva, barviva, stabilizátory, leštidla a jiné nadbytečné látky. Na trhu jsou už i produkty vhodné pro vegany. Více informací najdete na www.jsemstalekost.cz

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit Přihlášení

Napište odpověď