reklama

2019 TIP NA VÍKEND: Plzeňské Slavnosti svobody nabídnou koncerty, výstavy i přímý přenos konvoje

reklama

Součástí Slavností svobody v Plzni, které se uskuteční již tento víkend (3. – 5. května), je i bohatý doprovodný program. Letos vedle tradičních hudebních produkcí na náměstí Republiky, v amfiteátru za OC Plzeň Plaza a v rámci tábora 2. pěší divize v Křižíkových sadech nabídnou i koncert heavymetalové skupiny Sabaton v lochotínském amfiteátru, mezinárodní sportovní klání parašutistů v Borském parku či venkovní výstavu věnovanou Československé samostatné obrněné brigádě. Novinkou bude přímý přenos průjezdu konvoje vojenských historických vozidel na velkoplošnou obrazovku, která bude umístěna vedle pódia na náměstí Republiky.  

 Sabaton na Lochotíně doprovodí akademický sbor, jako předkapela zahraje Citron
Švédská heavymetalová skupina Sabaton se představí v lochotínském amfiteátru v sobotu 4. května krátce po 21. hodině za doprovodu čistě mužské části Českého akademického sboru, který se řadí k nejlepším evropským souborům svého druhu. Český akademický sbor bude kapelu Sabaton doprovázet jen na některých koncertech, poprvé to bude právě v Plzni. Jako předkapela vystoupí legenda československého hardrocku, skupina Citron. Areál amfiteátru bude pro diváky otevřen od 18 hodin.

 Cup of Freedom Pilsen představí špičku evropských parašutistů

Od pátku 3. do neděle 5. května obsadí plzeňský Borský park parašutisté. Soutěžit budou v klasické disciplíně sportovního parašutismu, přesnosti přistání. Do požadované výšky parašutisty dopraví vrtulník Eurocopter AS350B2, který bude startovat poblíž Borského parku. Účast potvrdili sportovci z Německa, Anglie, Polska, Finska, Nizozemí, Rakouska, Slovinska a Francie.

 Výstava Z Dunkirku do Plzně přiblíží příběh Československé samostatné obrněné brigády
V roce 75. výročí otevření druhé fronty ve francouzské Normandii si Plzeň venkovní výstavou ve Smetanových sadech připomene roli Československé samostatné obrněné brigády, zahraniční vojenské jednotky ve Velké Británii, jejíž bojové nasazení je spojeno s  přístavem Dunkerque (Dunkirk). Slavnosti svobody navštíví letos i jeden z příslušníků této brigády, dvaadevadesátiletý Josef Švarc, který v době obléhání Dunkirku patřil k nejmladším vojákům. Výstava potrvá od 2. do 30. května.

Komentované prohlídky Plzeň v dobách osvobození
Tematické komentované prohlídky Plzeň v dobách osvobození, které se v minulosti těšily velkému zájmu, připravilo Turistické informační centrum města Plzně i letos. Přinesou nejen informace týkající se roku 1945, ale také změn v poválečných letech.

Návštěvníci uvidí na náměstí Republiky a na facebooku Slavností svobody přenos konvoje
Součástí pódia na náměstí Republiky bude velkoplošná obrazovka, která v daných sekvencích návštěvníkům prostřednictvím fotografií a filmového materiálu zprostředkuje neopakovatelnou a spontánní atmosféru oslav osvobození v roce 1990 a 1995. V neděli 6. května zde bude možné sledovat přímý přenos konvoje, stejně jako na facebookovém profilu Slavností svobody.

reklama

reklama

reklama

reklama

reklama