reklama

Fenomén Mamma Mia! Věděli jste, že…?

reklama

Muzikál Mamma Mia je v Česku novinkou. Ve světě je ale dávno stálicí, která baví statisíce diváků. Proto jsme vám chtěli představit nějaké zajímavosti ze zákulisí. Kdo se na muzikálu podílí a jaké pikantnosti ho provázejí?

BENNY ANDERSSON – hudba a texty

Benny Andersson je švédský hudební skladatel, producent, zpěvák, textař, hráč na klávesové nástroje a syntezátory, akordeon a příležitostně kytaru a bývalý člen skupiny ABBA. V roce 1964 se přidal ke skupině Hep Star, kterou opustil v roce 1969. Poté s Björnem Ulvaeusem založili hudební skupinu ABBA (1972 – 1982), která se stala jednou z nejúspěšnějších hudebních skupin všech dob. Skupinu tvořili čtyři členové, Benny Andersson (zpěv, klávesy), Björn Ulvaeus (zpěv, kytara), Agnetha Fältskog (zpěv) a Anni-Frid Lyngstad (zpěv). V roce 1988 měl na newyorské Broadwayi premiéru muzikál Chess, který napsal společně s Björnem Ulvaeusem a libretistou Timem Ricem. Skladbu „I Know Him So Well“ z tohoto muzikálu proslavila zpěvačka Whitney Houston. V letech 1998 – 1999 pak společně s Ulvaeusem zkomponovali muzikál Mamma Mia!, který se stal globálním hitem.

BJÖRN ULVAEUS – hudba a texty

Björn Kristian Ulvaeus je švédský textař, hudební skladatel, zpěvák, producent, kytarista, spisovatel a bývalý člen světoznámé skupiny ABBA (1972 – 1982). Od roku 1966 nepřetržitě spolupracuje se svým přítelem a kolegou Bennym Anderssonem. S ním také napsal muzikály Chess (1984), Kristina från Duvemåla (1995) a Mamma Mia! (1999). V roce 2008 spoluprodukovali film Mamma Mia!.

STIG ANDRESON – texty

Stig ‚Stikkan‘ Erik Leopold Anderson byl švédský skladatel, textař, majitel hudební společnosti Polar Music a manažer skupiny ABBA. Jako mladík zpočátku pracoval rok jako učitel chemie a matematiky. V roce 1951, ve 20 letech, však byl vyhozen, údajně za fyzické napadání žáků. Anderson si brzy našel práci v obchodě s gramofonovými deskami, později se stal hudebním vydavatelem, manažerem a také příležitostným umělcem. Roku 1963 zakládá hudební vydavatelství Polar Music a poznává skladatele a textaře Björna Ulvaeuse s jeho skupinou Hootenany Singers, dělá jim manažera a vydává jejich desky. Poté Björn získává funkci hlavního skladatele a producenta u Polaru. Björn chtěl později místo i pro skladatele a svého kamaráda Bennyho Anderssona ze skupiny Hep Stars. Stig to z finančních důvodů odmítl, ale poté, co byl Björn ochoten vzdát se poloviny platu, Bennyho nakonec přijal. V roce 1972 skladatelské, textařské a producentské duo Benny Andersson a Björn Ulvaeus založili skupinu ABBA a Stig Anderson se stal jejich manažerem. V prvních letech ABBY pomáhal Stikkan Anderson s texty k některým písním, například „Ring Ring“ (1973), „Waterloo“ (1974), „I Do, I Do, I Do, I Do, I Do“ (1975), „Mamma Mia“ (1975), „S.O.S“ (1975) a nebo k některým přispěl jen názvy „Dancing Queen“ (1976), „Knowing Me, Knowing You“ (1976) a „The Name of the Game“ (1977). Anderson ABBU zastupoval v jejich obchodních zájmech a celosvětové úspěchy zajišťoval výhodnými smlouvami, které skupině přinesly významné finanční zisky. ABBA dodnes prodala přes 380 miliónů nahrávek.

CATHERINE JOHNSOUN – scénář

Catherine Johnson je britská spisovatelka a scénáristka, která se proslavila zejména scénářem k divadelní a filmové verzi muzikálu Mamma Mia!. Napsala rovněž 12 divadelních her a vytvořila scénář k šesti televizním filmům, které mimo jiné odvysílala stanice BBC.  Za muzikál Mamma Mia! byla nominována na Zlatý glóbus, na broadwayskou cenu Tony i britskou divadelní cenu Olivier.

V ČESKÉ VERI VYSTOUPÍ

Muzikálový hit Mamma Mia představil obsazení hlavních rolí, které přijali Ivana Chýlková, Jiří Langmajer, Malena Antalová, Petr Kolář, Jaroslava Kretschmerová, Roman Vojtek, Leona Machálková, Jitka Asterová, Pavel Vítek, Michaela Nosková, Radka Fišarová, Hana Křížková a další. Poprvé na jednom jevišti navíc vystoupí 3 držitelky prestižní ceny Thálie, kromě Aleny Antalové také Daniela Šinkorová a Hana Holišová. V roli dívky Sophie odehraje svůj divadelní  debut vítězka soutěže Česko-Slovenská Superstar, Sabina Křováková, jejíž portrét se stal oficiální tváří projektu.

FAKTA A ZAJÍMAVOSTI

  •  Více než 54 miliónů diváků na celém světě
  • Muzikál byl uveden ve 40 zemích, v 327 metropolích 6 kontinentů (například Londýn, New York, Tokio, Melbourne, Moskva, Soul, Barcelona, Šanghaj, Mexiko, Buenos Aires, Toronto, Dubaj, Kapské město)
  • Titul byl přeložen do 15 jazyků
  • 15 let uváděn v londýnském West Endu (6.000 repríz)
  • 9. nejdéle uváděný muzikál na newyorské Broadway (5.200 repríz)
  • Globální tržby z prodeje vstupenek překročily 2 miliardy dolarů
  • Úspěšná filmová verze měla premiéru v roce 2008. Hlavní role vytvořili Meryl Streep, Amanda Seyfried, Pierce Brosnan, Christine Baranski, Colin Firth, Julie Walters and Stellan Skarsgard.
  • Newyorská inscenace byla nominována na 5 cen Tony včetně kategorie „nejlepší muzikál“ a získala Světovou divadelní cenu
  • Do konkursů na obsazení české verze se přihlásilo 486 uchazečů
  • Pražská inscenace bude uváděna v sále s největší muzikálovou kapacitou v České republice (1.650 míst)

 

reklama

reklama

reklama

reklama

reklama