reklama

V restauraci jde o mnohem víc než jen o jídlo

reklama

Proč v pařížské gastronomii mohli knírek nosit pouze kuchaři? Jak se jižanské restaurace staly jádrem nového protestního hnutí černochů? Co obnáší manifest „nové severské kuchyně“? Kniha úspěšného autora populárně naučných publikací Christopha Ribbata V RESTAURACI aneb Příběhy z břicha moderny představuje fenomén restaurace jako zrcadlo společnosti.

V překladu Daniely Petříčkové vydává nakladatelství PROSTOR. „Nikdy nebyli kuchaři a kuchařky tak nepokrytě veřejnými figurami jako dnes. Kuchyně už není uzavřeným řemeslným prostorem, v němž se lidé skrytí před pohledem veřejnosti potí u práce,“ píše Christoph Ribbatt ve své knize V restauraci. Televizní pořady a dokumentární filmy o ní poskytují dostatek informací. Lidé se o to víc zajímají o mediální prezentace přípravy pokrmů, oč méně v dnešní době sami vaří. Gastronomie se stala novým masovým náboženstvím a restaurační zařízení jeho chrámem. Jak mnoho však o nich skutečně víme?

Christoph Ribbat interpretuje fenomén restaurace z mnoha úhlů – nezaměřuje se pouze na jídlo a umění kuchařů, ale představuje nám jeho kulturní dějiny od začátku minulého století až po současnost. Začíná skutečným případem „falešné servírky“ v divokém Chicagu roku 1917, z níž se vyklube autorka první vědecké studie o moderní číšnici The Woman Who Waits Frances Donovanová. A končí úvahou v souvislosti s dnešními fastfoody, co je či není restaurací.

Předkládá nám ohromné množství příběhů z gastronomického prostředí v řadě zemí světa, v nichž vedle personálu a majitelů restaurací vystupují i slavné historické osobnosti.

reklama

reklama

reklama

reklama

reklama