Vejce hrají o Velikonocích hlavní roli. Jak(á) vybrat?

Autor: dne 11 dubna 2019

Kódy na obalu vajec a na jejich skořápce nelze slučovat. Každý má úplně jinou funkci a poskytuje odlišnou informaci. Pokud na obalu najdeme zkratku CZ, znamená to, že vejce byla tříděna a balena v České republice, neoznačuje to jejich původ. Tento kód však udává pouze identifikaci balírny/třídírny, kde se vejce třídí a balí. Znamená to, že ani z této informace není možné odvozovat zemi původu vajec. Tu je možné nalézt v povinném kódu producenta vytištěného přímo na vejci. Kód producenta, který je uveden na skořápce vajec, je také na balení vajec vysvětlen – většinou na vnitřní straně víčka.

Jak číst kód ze skořápky

Určitě jste zaregistrovali kódy, které se nacházejí přímo na vejci. Co přesně tyto údaje znamenají? Uveďme si konkrétní příklad – kód 1CZ7601.

První číslo – zde č. 1 – označuje metodu způsobu chovu nosnic.

1 – vejce nosnic z chovu ve volném výběhu

2 – vejce nosnic z chovu v halách

3 – vejce nosnic z chovu v klecích

0 – vejce nosnic z chovu v ekologickém zemědělství (BIO)

Další dvě písmena jsou zkratkou pro zemi, odkud vejce skutečně pochází („CZ“ – Česká republika, „SK“ – Slovensko, „LV“ – Lotyšsko, „PL“ – Polsko, „DE“ – Německo, „NL“ – Nizozemí, „ES“ – Španělsko apod.). Čísla za písmeny zase označují registrační čísla chovu. Více najdete nawww.mtd-ustrasice.cz/vyhledavani.

Hmotnostní skupiny vajec

Vejce jsou stejně jako oblečení dělena podle velikostí. I jejich značení je obdobné – „S“ představují nejmenší vejce, „XL“ ta největší. V obchodech se nejčastěji setkáváme s velikostmi „M“ a „L“. Jak je to ovšem s jejich hmotností?

  • XL – velmi velké vejce, hmotnost nad 73 gramů
  • L – velké vejce, hmotnost od 63 do 73 gramů
  • M – středně velké vejce, hmotnost od 53 do 63 gramů
  • S – malé vejce, hmotnost méně než 53 gramů

Více zajímavých informací nejen o vejcích a spoustu inspirace a skvělých receptů najdete na www.akademiekvality.cz.

Velikonoční nádivka

Hlavička, velikonoční buchta, sekanice, sekanina, nebo velikonoční svítek. Tak se říká velikonoční nádivce, tradičnímu svátečnímu pokrmu a zároveň jedné z nejoblíbenějších příloh, která se během Velikonoc připravuje po celém světě v mnoha variantách. Podle tradice se podává na Bílou sobotu, kdy končí půst. „Půsťte“ se s námi do přípravy tradiční staročeské varianty s kopřivami, vláčnému těstu a zlatavé křupavé kůrce neodoláte!

Doba přípravy: 60 minut

Obtížnost: *

6–8 porcí

Ingredience:

10 ks den starých rohlíků

300 g vařeného uzeného masa

6 vajec

150 ml mléka

3 hrsti mladých kopřiv/ petrželky, pokud nemáte kopřivy

50 g másla

slunečnicový olej na vymazání pekáčku

špetka muškátového oříšku

sůl

čerstvě mletý pepř 

Postup:

  1. Troubu předehřejte na 180 °C.
  2. Rohlíky a vařené uzené maso nakrájejte na kostičky a dejte je do větší mísy.
  3. Oddělte žloutky od bílků a společně s pokrájenými kopřivovými listy, mlékem
    a rozpuštěným máslem přidejte do připravené směsi a promíchejte.
  4. Bílky vyšlehejte do pevného sněhu a opatrně vmíchejte k ostatním surovinám.
  5. Směs ochuťte špetkou muškátového oříšku, čerstvým pepřem a solí a přelijte do pekáčku vymazaného slunečnicovým olejem.
  6. Nechte péct zhruba 40 minut, dokud nebude nádivka pevná a upečená dozlatova.

Velikonoční polévka šmigrustovka

Šmigru-co? Pokud jste ještě neslyšeli o velikonoční polévce šmigrustovce, věřte, že si ji pro příště zapamatujete. Tato neobvyklá polévka dostala název od slova šmigrust, jak se v některých částech Moravy říká Velikonocům. Podle mnohých do ní patří to, co vykoledujete, na talíři hraje všemi barvami a prý dokáže zázraky, pokud máte z koledy podrážděný žaludek. Veselé Velikonoce, úspěšnou koledu
a dobrou chuť!

Doba přípravy: 90 minut

Obtížnost: **

4 porce

Ingredience:

1 větší cibule

300 g uzeného masa

1 pikantní klobása

1 žloutek

4 vejce uvařená natvrdo

2 lžíce hladké mouky

1 lžička sladké mleté papriky

strouhaný křen

1 l vody

pažitka

sůl

pepř

Postup:

  1. V 1 litru vodu uvařte uzené maso a klobásu s oloupanou cibulí.
  2. Vyjměte maso a klobásu a nakrájejte je na kostičky. Rozdělte je do čtyř talířů a do každého přidejte rozpůlené uvařené vejce.
  3. Vývar proceďte a následně přiveďte k varu. Postupně do něj zašlehejte smetanu promíchanou s moukou a mletou paprikou.
  4. Odstavte, přidejte žloutek a ochuťte solí a pepřem.
  5. Nachystaný vývar rozdělte do talířů a dozdobte strouhaným křenem a pažitkou.

Pštrosí vejce

Pokud už máte navařené a napečené tradiční recepty, které jsou neodmyslitelně spojené s Velikonocemi, a chcete vyzkoušet něco nového, máme pro vás tip! Jestli vám z koledy zbylo hodně uvařených vajec, nemusíte hned myslet na chlebíčky s vajíčkovou pomazánkou. Recept na pštrosí vejce je rychlý, chutný a zamilují si ho i vaše děti. Pštrosí vejce totiž vypadají jako od dinosaura!

Doba přípravy: 60 minut

Obtížnost: **

4 porce

Ingredience:

4 vejce uvařená natvrdo

500 g mletého masa (vepřová a hovězí směs)

2 lžíce kukuřičného škrobu

2 vejce

3 žloutky

strouhanka na obalení

rostlinný olej na smažení

sůl

pepř

Postup:

  1. Mleté maso smíchejte se žloutky a kukuřičným škrobem a směs osolte a opepřete.
  2. Oloupaná, natvrdo uvařená vejce rovnoměrně obalte masovou směsí.
  3. Masové bochánky pak dále obalte v rozšlehaném, osoleném vejci a strouhance.
  4. V pánvi rozpalte vyšší vrstvu oleje a obalené bochánky osmažte dozlatova.
  5. Podávejte s krémovou bramborovou kaší nebo vařenými brambory.

 Mazanec s jogurtem

Věděli jste, že velikonoční mazanec nebo také velikonoční bochník, oblíbené sváteční pečivo ze sladkého kynutého těsta, patří mezi nejstarší druhy českého obřadního pečiva? Stejně jako nádivka se tradičně připravuje na Bílou sobotu, kdy končí půst. S láskou, mandlemi a rozinkami pečený, jogurtem zjemněný kynutý bochánek nesmí chybět na sváteční tabuli ani letos!

Doba přípravy: 90 minut + 150 minut kynutí

Obtížnost: ***

1 ks

Ingredience:

250 g hladké mouky

250 g polohrubé mouky

120 g cukru krupice

120 g másla

30 g droždí

4 žloutky

250 ml mléka

50 g bílého jogurtu

1 vejce na potření

citronová kůra

50 g rozinek namočených alespoň na 15 minut v horké vodě

50 g mandlových lupínků

špetka soli 

Postup:

  1. Smíchejte prosetou hladkou a polohrubou mouky bez jedné lžíce hladké mouky
    a udělejte do jejich směsi důlek. Do něj vlijte mléko a rozdrobte droždí. Poté zasypte zbylou lžící mouky a nechte na teplém místě vzejít (cca 30 minut).
  2. Poté přidejte cukr, jogurt, žloutky, máslo, citronovou kůru a sůl a vypracujte vláčné těsto.
  3. Přisypte rozinky, opět důkladně prohněťte a nechte kynout na teplém místě alespoň 2 hodiny.
  4. Předehřejte troubu na 200 °C.
  5. Z těsta vypracujte pevný bochánek, položte ho na plech s pečicím papírem, pomašlujte rozšlehaným vejcem a nechte ještě 10 minut odpočívat.
  6. Vršek nařízněte do kříže, ještě jednou potřete vejcem a posypte mandlovými lupínky.
  7. Dejte péct do trouby, kterou po 10 minutách stáhněte na 160 °C. Pečte dozlatova zhruba 45 minut.
  8. Před nakrojením mazanec nechte vychladnout a poprašte ho moučkovým cukrem.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit Přihlášení

Napište odpověď