reklama

Záchrana sourozence nebo opora ochrnutému kamarádovi: Dětský čin roku vyhlašuje své hrdiny

reklama

Vítězové již dvanáctého ročníku projektu Dětský čin roku, jehož organizátorem je společnost Whirlpool, dnes převzali svá ocenění. Děti, které by mohly být příkladem nejen pro své vrstevníky, ale též pro dospělé, během roku posílaly své příběhy plné odvahy a dobré vůle do celkem sedmi soutěžních kategorií.

Kromě hlavních cen pak porota udělila ještě tři ceny speciální. Při slavnostním vyhlašování je podpořili patroni jednotlivých kategorií z řad populárních osobností jako například Jitka Čvančarová, Jan Révai, Zora Jandová, Jiří Ježek a další.

Nadační fond Dětský čin roku již 12. rokem vyzdvihuje a oceňuje dobré skutky těch nejmenších. Letos ocenění získala odvážná sestra, která zachránila život bratrovi v boji se zákeřnou nemocí, chlapec, který vytrvale dodává energii a chuť do života ochrnutému kamarádovi, i žáci ostravské školy, kterým není lhostejné jejich životní prostředí. Důstojným místem pro ocenění těchto významných dětských činů se stala již tradičně Brožíkova síň na Staroměstské radnici v Praze.

„Letošní příběhy dětí přihlášené do Dětského činu roku spojuje odvaha, velké srdce a touha předávat pozitivní energii ostatním,“ říká Markéta Minaříková, předsedkyně Nadačního fondu Dětský čin roku a marketingová ředitelka společnosti Whirlpool pro ČR a SR, a dodává: „Děti jsou ve své pomoci ostatním velmi bezprostřední a těší je, když mohou udělat dobrý skutek. Některé příběhy rovněž překvapí vysokou morální vyzrálostí svých autorů.“

Do projektu Dětský čin roku 2016 se přihlásilo celkem přes 650 příběhů, které popisovaly dobrý skutek samotného autora či skutek jeho vrstevníků. Soutěžilo se v sedmi kategoriích: Záchrana lidského života (partnerem je ŠIK – Školní informační kanál), Pomoc ostatním, Kolektivní pomoc, Pomoc přírodě (partnerem je Rádio Junior), Dobrý nápad, Pomoc n@ netu (partnerem je Seznam.cz) či Pomoc starším lidem, kterou zaštiťuje hlavní partner projektu Nadace AGROFERT. O vítězích rozhodly děti prostřednictvím internetového hlasování na stránkách www.detskycinroku.cz.

Výherci Dětského činu roku 2016 získali hodnotné věcné dárky od partnerů projektu a pro svou školu také šek v hodnotě 10 000 Kč na nákup školních pomůcek. Kromě sedmi soutěžních kategorií byly předány i tři speciální ceny Dětského činu roku. „Děkujeme nejen všem účastníkům, ale velké díky si zaslouží také základní školy a učitelé, kteří myšlenku našeho projektu podporují a seznamují s ní své žáky,“ doplňuje Markéta Minaříková.

Moderátorem slavnostního předávání ocenění byl již tradičně herec a hudebník Aleš Háma, který je čestným předsedou Nadačního fondu Dětský čin roku: „Vyhlašovat vítěze Dětského činu roku a osobně se s nimi setkat je pro mne čest. Přestože je jim většinou okolo 12 let, překonali strach i předsudky a dokázali ve správné chvíli pomoci těm, kteří to potřebovali. Tyto děti jsou jednoznačně příkladem i pro nás dospělé,“ říká Aleš Háma.

Své role se při předávání cen a především při čtení hrdinských příběhů zhostili také patroni jednotlivých soutěžních kategorií, konkrétně herec Jan Révai, herečka Jitka Čvančarová, zpěvačka Petra Černocká, moderátorka Lucie Křížková, vícenásobný paralympionik a mistr světa v cyklistice Jiří Ježek, moderátorka Zora Jandová a herec Martin Dejdar.

VÝSLEDKY DĚTSKÉHO ČINU ROKU 2016

Záchrana lidského života
Milena Válková (15 let): Sourozenecká láska
ZŠ při Fakultní nemocnici Brno
Mileně ze dne na den vážně onemocněl bratr a ona neváhala a podstoupila řadu nepříjemných chirurgických zákroků, aby mu mohla zachránit život. Bratr zákeřnou nemoc díky transplantaci úspěšně překonal. Milena je hrdá na to, že mohla bratrovi pomoci, a vzkazuje všem ostatním, aby neváhali a stali se dárci, protože tím mohou zachránit životy.

Pomoc ostatním
Michal Vacek (13 let): Můj kamarád
ZŠ Mnichovická, Kolín
Michal pravidelně navštěvuje ochrnutého bratra svého kamaráda Jirku a dodává mu energii a radost ze života. I když je Jirka postižený, je to Michalův kamarád a rád mu dělá společnost. Podle Michala by nikdo neměl být lhostejný k osudu těch, kteří nemají to štěstí být zdraví.

Pomoc starším lidem
Zuzana Kopecká (14 let): Dědeček
ZŠ V Domcích, Trutnov
Zuzana zaslala velmi upřímný příběh o své lásce k dědečkovi, který byl vážně nemocný a ona mu svými pravidelnými návštěvami v nemocnici a svým vyprávěním zpříjemňovala pobyt v nemocnici. Zuzana věří, že díky tomu byl dědeček naživu déle, a nikdy na něj nezapomene.

Kolektivní pomoc
Adéla Macháčová (14 let): Vděčnost
ZŠ a MŠ Mořkov
Adéla poslala krásný dopis plný vděčnosti svým kamarádům a učitelům, kteří jí pomáhají v boji s nemocí, kterou již jednou v životě překonala a po několika letech se jí opět vrátila. Děkuje všem za jejich dlouhodobou pomoc, která pro ni mnoho znamená a je za ni vděčná.

Pomoc přírodě
Anna Dobešová (14 let): Adopce truhlíku
ZŠ Slezská Ostrava
Anna se se svou třídou rozhodla zapojit do projektu Zelená Ostrava a společně zkrášlili truhlík s květinami v ostravské ulici, aby zlepšili své životní prostředí. Pravidelně se se spolužáky střídají v péči o něj. Chodí ho čistit od odpadků a zalévat. Anna apeluje na lidi, aby odpadky nevhazovali do květináčů, ale do odpadkových košů, kam patří. Doufá, že díky jejich pomoci bude centrum města pěknější a že se Ostravě místo „černá“ bude brzy říkat „zelená“.

Dobrý nápad
Monika Hálová (14 let): Dárky pro děti
ZŠ Kolín V.
Monika se rozhodla darovat své plyšové hračky kolínské nemocnici. Vyprané hračky dovezla lékařům a ti je darují dětem, které podstoupí nějaký zákrok. Moniku těší, že hračky mohou dělat radost dalším dětem.

Pomoc n@ netu
Zuzana Kopecká (14 let): Sestřenka
ZŠ V Domcích, Trutnov
Zuzana pomohla své sestřence ve chvíli, kdy se sestřenka stala obětí kyberšikany. Zuzana ji přesvědčila, aby se svěřila rodičům s tím, že ji na sociální síti vydírá mladík, který vytvořil její falešné nahé fotokoláže. Díky zásahu rodičů a následně policie byl dopaden muž, který prostřednictvím falešného profilu již v minulosti vydíral dalších 5 dívek.

Speciální ocenění
Adriana Pazderková (15 let): Recept na opravdové štěstí
ZŠ při Fakultní nemocnici Brno
Adriana ve 14 letech náhle onemocněla a musela ihned na operaci, která jí změnila život. Po 14 letech, kdy byla naprosto zdravá, je nyní na invalidním vozíku, ale přesto není nešťastná a naopak se se svým osudem výborně vyrovnala. Dle jejích slov jí operace pomohla uvědomit si, o čem lidský život doopravdy je, a nyní si myslí, že je nejšťastnějším člověkem na světě.

Miroslava Pavlíčková (15 let): Lukášek
ZŠ a MŠ Slavkov
Mirce nejsou lhostejné osudy jejích blízkých, a tak se svou kamarádkou pomáhá starší sousedce, která se jako babička stará o svěřené batole, Lukáška. Mirka se snaží pomáhat s péčí o něj pravidelně, vždy když má čas, protože si uvědomuje, že pro staršího člověka je neustálá péče o malé dítě velmi vysilující. Myslí si, že je správné pomáhat starším lidem a snažit se, aby se jim na tomto světě dobře žilo.

Žáci Gymnázia Varnsdorf
Žáci gymnázia vytvořili u příležitosti 20. výročí založení jejich školy speciální exponát a během oslav nadšeně pomáhali s jejich organizací.

reklama

reklama

reklama

reklama

reklama