reklama

Mince Jiřího z Poděbrad na oslavách města

reklama

Poděbrady letos slaví 546. výročí povýšení na město. K této příležitosti se v Památníku krále Jiřího z Poděbrad na zámku koná vernisáž výstavy, kde bude možno vidět několik opravdových vzácností. Jednou z nich bude i stříbrná kilogramová mince Jiřího z Poděbrad, kterou představí jablonecká Česká mincovna.

Česká mincovna vydává k příležitosti 560. let od korunovace Jiřího z Poděbrad českým králem majestátní stříbrnou kilogramovou minci o průměru devíti centimetrů. Ta bude k vidění v rámci oslav Dne Poděbrad od pátku 2. března na speciální výstavě o tomto významném husitském králi. Zakoupit ji bude možné i s číslovaným certifikátem za 39 950 Kč u České mincovny, která Jiřímu z Poděbrad věnovala i samostatnou sběratelskou minisérii zlatých mincí.

Autorkou stříbrné kilogramové mince je akademická sochařka Marie Wichnerová. Při její tvorbě se inspirovala vyobrazením Jiřího v Kuthenově kronice z 16. století. Obsahuje tzv. kolčí štít se třemi vodorovnými pruhy, který náleží rodu pánů z Kunštátu a Poděbrad. Opis mince tvoří výročí korunovace v latinském jazyce. Druhá strana mince pak nese atributy emitenta a kompozici dotváří pohled na dobovou Prahu.

Na zámku budete moci dále zahlédnout věrnou kopii listiny z roku 1223, která obsahuje nejstarší doloženou písemnou zmínku o Poděbradech, soudobou „malbu“ vybraných stránek z modlitební knížky královny Johany, kterou dala 23. prosince roku 1466 jako vánoční dárek svému muži – králi Jiřímu. Dále ukázku repliky knižní vazby z druhé poloviny 15. století.

Výstava se koná v Památníku krále Jiřího na 2. nádvoří zámku v Poděbradech 2. března od 9 hodin a potrvá do 9. března. Vstupné je zdarma.

reklama

reklama

reklama

reklama

reklama